Het milieurendement bij de recycling van PMD-afval moet meer nadruk krijgen in de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV). Een motie van de gemeente Gooische Meren, die de VNG oproept dit mee te nemen in de nog te maken afspraken hierover, is per acclamatie aangenomen door de ALV.

Nieuwe afspraken

De motie vraagt de VNG om er bij het rijk op aan te dringen dat de normen voor recycling verder worden aangescherpt en dat er meer transparantie komt over de verwerking van huishoudelijke afvalstromen. De VNG neemt de verzoeken uit de motie mee bij het maken van nieuwe afspraken met Verpact (voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen). Daarbij werkt de VNG samen met de NVRD en is ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangesloten.

Zinvolle recycling

Aanleiding voor de motie is dat een deel van de aangeleverde PMD-stroom volgens de indiener niet resulteert in ‘zinvolle recycling’. De producten die voortkomen uit de verwerking van het gerecyclede PMD-afval zijn in de praktijk vaak niet bruikbaar. Daardoor is het afval alleen geschikt voor verwerking in een beperkt aantal producten of toepassingen, of kan het helemaal niet worden hergebruikt. De recyclingcijfers lijken daardoor volgens de indiener hoger dan de praktijk rechtvaardigt. 

Een deel van het PMD-afval dat niet in Nederland kan worden verwerkt, wordt geëxporteerd naar andere landen. Een deel van de afvalstroom komt vervolgens buiten het zicht van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). Dit met risico op milieuschade elders tot gevolg.

Transparantie

Afspraken over milieuopbrengst moeten gemeenten ondersteunen in hun oproep aan inwoners om een bijdrage te leveren aan de circulariteit van gebruikte materialen. Hiermee wordt de boodschap om afval te scheiden beter uit te leggen en het recyclingproces transparanter. Ook moeten de afspraken het bedrijfsleven stimuleren om daadwerkelijk beter recyclebare verpakkingen te gebruiken. 

Meer informatie