De Europese Commissie lanceerde in 2019 de Green Deal. Kenniscentrum Analyse voerde een impactanalyse uit op EU-wetsvoorstellen voor de fysieke leefomgeving. Het gaat om: Herziening richtlijn stedelijk afvalwater, Natuurherstelverordening, Bodemmonitoringrichtlijn, Herziening richtlijn industriële emissies.
Bekijk de Impactanalyse samenhang EU-wetsvoorstellen fysieke leefomgeving
Aangescherpte normen
Gemeenten krijgen met deze EU-wetsvoorstellen te maken met aangescherpte normen en aanvullende taken voor milieu, natuurherstel en behoud. Dit komt boven op de bestaande taken die gemeenten al hebben voor de fysieke leefomgeving, de uitvoering van de omgevingswet en de maatschappelijke opgaven.
Complexe taak
De EU-wetgeving wordt per sector opgesteld en komt gestapeld bij de gemeenten terecht. Uit de impactanalyse blijkt dat gemeenten op lokaal niveau niet aan alle sectorale doelen kunnen voldoen. Dit vraagt van gemeenten dat zij zelf gebiedsgericht keuzen moeten maken. Dat is een complexe taak wat aanzienlijke druk legt op lokale middelen en capaciteit.
Aanbevelingen
In de impactanalyse wordt een aantal aanbevelingen gedaan voor de vervolgstappen. Belangrijk punt daarbij is om de integrale blik op wetsvoorstellen voor ogen te houden. Maar ook vooral om de gemeentelijke belangen en de uitvoeringspraktijk in de gaten te houden. Om zo tot goed uitvoerbare nieuwe Europese wetten te komen voor de fysieke leefomgeving.
Meer recent gepubliceerde toetsen
Het Kenniscentrum Analyse van de VNG heeft de afgelopen periode meer toetsen over onderwerpen binnen verschillende domeinen gepubliceerd. Van het GALA-akkoord, de alleenverdienersproblematiek en het implementatieplan Hervormingsagenda Jeugd hebben we een uitvoeringstoets afgerond. Ook hebben we een analyse gemaakt van de nieuwe Digital Decade regelgeving. Deze toetsen zijn te vinden in de Kennisbank Impactanalyse.
Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU)
Het Kenniscentrum Analyse is tot stand gekomen vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering en het bijbehorende fonds GGU. Maakt uw gemeente al gebruik van de collectieve oplossingen voor onder meer het sociaal domein, de fysieke leefomgeving en op het gebied van digitalisering? Er zijn meer dan 100 producten en diensten, die de VNG samen met gemeenten ontwikkelt en beheert voor een effectieve lokale uitvoeringspraktijk. Lees meer over de GGU.