Nieuws
Op 28 september vervalt de experimenteerregelgeving Digitaal Aanvragen Rijbewijzen (DAR). DAR maakt het mogelijk dat het rijbewijzen online kunnen worden verlengd, of worden uitgebreid met een nieuwe categorie. Na positieve ervaringen zorgt een gedoogconstructie ervoor dat de regelgeving kan worden doorgezet.
Het Waarschuwingsregister zorgfraude (WR) is onderdeel van de Wet bevorderen samenwerking rechtmatige zorg (Wbsrz). Via het register zouden gemeenten en zorgverzekeraars elkaar beter kunnen waarschuwen voor malafide zorgbedrijven. Er zijn alleen ernstige zorgen over de uitvoerbaarheid.
Gemeenten kunnen met behulp van het bestaande juridische kader crimineel en oneigenlijk gebruik van woningen tegengaan. Alle relevante wet- en regelgeving is nu op een rij gezet in de uitgave ‘Ondermijnende criminaliteit in de verhuurbranche’ door de ministeries van JenV, BZK en VRO.
De VNG is overwegend positief over de Wet versterking regie op de huisvesting. We maken ons wel zorgen of er voldoende aanbod en spreiding is van sociale huur, en of hiermee een goede balans komt tussen woningzoekenden.
Sinds de invoering van de AVG zijn gemeenten verplicht om de risico’s van gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico in kaart te brengen. Een Data Protection Impact Assessment (DPIA) biedt een risicobeoordeling van het gebruik van persoonsgegevens en geeft aan welke maatregelen nodig zijn.
De standaarden zijn akkoord bevonden door de Stuurgroep i-Sociaal Domein. In de komende maanden bespreken verschillende commissies van de VNG de standaarden, met als doel een besluit tijdens de ALV van de VNG in november 2024. Het advies is om de contractstandaarden algemeen verbindend te verklaren.
Het kabinet formuleert in de Troonrede enkele ambities die om een goede samenwerking tussen kabinet en gemeenten vragen. Wij zijn uiteraard bereid om het gesprek daarover constructief te voeren, maar voor de uitvoering van de ambities van het kabinet hebben gemeenten wel voldoende middelen nodig.
De belangstelling voor het Risicobeheerfonds neemt toe. Steeds meer gemeenten vragen om een berekening van een premie-indicatie. Daarbij blijkt dat veel gemeenten wel een lijst van gebouwen aanleveren, maar nog geen gegevens over schades.
Per 1 juli 2023 en per 1 juli 2024 zijn vanuit de herijking kwaliteitseisen een aantal wetswijzigingen doorgevoerd. Naar verwachting komt er incidenteel extra geld beschikbaar in 2024 en 2025 voor een toetsing op deze nieuwe kwaliteitseisen. De middelen worden niet geoormerkt opgenomen in het Gemeentefonds.