Het kabinet formuleert in de Troonrede enkele ambities die om een goede samenwerking tussen kabinet en gemeenten vragen. Wij zijn uiteraard bereid om het gesprek daarover constructief te voeren, maar voor de uitvoering van de ambities van het kabinet hebben gemeenten wel voldoende middelen nodig.

Dat stelt de VNG in een eerste reactie op de Miljoenennota. Volgende week volgt onze uitgebreide analyse in een ledenbrief.

Afgelopen week riepen we het kabinet met een advertentie op te zorgen voor voldoende financiën voor gemeenten om verschraling van voorzieningen voor onze inwoners te voorkomen. Het is daarom teleurstellend dat we in de Miljoenennota nog weinig van een oplossing voor gemeenten terugzien.

Financiering Wmo naar Gemeentefonds

We zien wel een lichtpuntje: vooruitlopend op een andere financiering van de Wmo, wordt een bedrag van € 75 miljoen vanaf 2026 oplopend tot € 300 miljoen in 2029 gereserveerd, en bij deze Miljoenennota overgeheveld naar het Gemeentefonds. Daar heeft de VNG al langere tijd op aangedrongen, dus we zijn positief dat hieraan gehoor wordt gegeven.

Een rode draad in de Troonrede was: ‘Wat kan wel’. We roepen de Tweede Kamer daarom op het niet alleen bij woorden te laten, maar vooral concrete daden te leveren. Zodat gemeenten voldoende middelen hebben om samen met het kabinet de uitdagingen op onder andere bestaanszekerheid en wonen aan te gaan. Gemeenten willen er in ieder geval alles aan doen.

Zie ook 

Eerste reactie VNG op regeerprogramma