5G is de vijfde generatie netwerk mobiele telecommunicatie. De overdracht van data verloopt sneller, de reactietijd van het netwerk is korter en de betrouwbaarheid groter dan bij 4G. 5G wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van de informatiesamenleving. Door de uitrol van glasvezelnetwerken worden tot 2026 4-5 miljoen huizen hierop aangesloten.
Wat doet de VNG?
Via het programma 5G en Digitale Connectiviteit werkt VNG samen met gemeenten, de ministeries van BZK en EZK en stakeholders om de uitrol van 5G zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De VNG speelt verder een rol om op te komen voor de belangen van gemeenten als beheerders van de openbare ruimte. Het werk van het programma valt primair onder de Commissie Informatiesamenleving met afschrift naar de Commissies EKEM en RWM. Programmamanager is Rudolf van der Berg, u kunt hem bereiken op rudolf.vanderberg@vng.nl
Leidraad medegebruik gemeentelijke infrastructuur bij plaatsing small cells
De Leidraad medegebruik gemeentelijke infrastructuur bij plaatsing small cells helpt gemeenten om zich voor te bereiden op nieuwe werkzaamheden die als gevolg van de nieuwe regelgeving over medegebruik kunnen ontstaan.
De leidraad bestaat uit 4 onderdelen:
- een procesbeschrijving
- modelvoorwaarden voor de toetsing van een verzoek om medegebruik
- voorbeeldleges voor de administratieve afhandeling
- een modelovereenkomst voor de gebruiksfase van de infrastructuur.
Het Antenneconvenant 2021-2025
Het Antenneconvenant heeft tot doel te komen tot een zorgvuldige plaatsing van vergunningvrije antennes voor mobiele communicatie. Het convenant eindigt op 31 december 2025, met een mogelijkheid voor tussentijdse evaluatie en wijziging.
- Uitleg Antenneconvenant
- Infographic 'Plaatsing van antennes: uw rol als gemeente' en 'Wel of geen omgevingsvergunning voor een antenne-installatie?' (pdf 263 kB)
Gemeenten zullen zich door middel van een emailadres met een vast loket registreren bij de VNG op antenneconvenant@vng.nl, waarmee de operators kunnen communiceren over voorgenomen grootschalige plaatsing van small cells (indien en zodra aan de orde). Dit adres/loket kan ook gebruikt worden voor de jaarlijkse communicatie over plaatsingsplannen vanuit Monet.
Impactanalyse van de Telecomcode en uitrol van 5G
Aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken en -diensten hebben op grond van artikel 57 van de Telecomcode recht op toegang tot openbare gebouwen en andere publieke infrastructuur. Dat geldt ook voor het plaatsen van small cells (kleine antennes) voor openbare, draadloze communicatienetwerken. De impactanalyse Telecomcode (pdf, 535 kB) brengt in kaart wat de bestuurlijke en financiële consequenties hiervan zijn voor overheidsinstanties.
5G en gezondheid
Op deze pagina leest u wat u kunt doen als u vragen krijgt over 5G en gezondheid.
Meer informatie
Overal Snel Internet van het ministerie van EZK bevat veel informatie en best practices van gemeenten
Het Antennebureau is het voorlichtingsbureau van de rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie. Op de pagina voor gemeenten vindt u diverse praktische informatie en documenten. Denk aan veelgestelde vragen, factsheets, voorbeeldantwoorden op vragen van inwoners, leidraden en de voorbeeldnota gemeentelijk antennebeleid.
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het ministerie van EZK is zowel uitvoerder als toezichthouder van wet- en regelgeving op gebied van telecommunicatie.
Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid geeft bij vragen of zorgen in de samenleving snel duidelijkheid over mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden. Mede op verzoek van het programma 5G en Digitale Connectiviteit is er nu een speciale pagina voor o.a. gemeenten over gezondheid en 5G.
Monet, de vereniging die namens de netwerkoperators KPN, T-Mobile (Tele2) en Vodafone de plaatsing van antennes afstemt met overheden. Monet stuurt hiervoor ieder jaar een plaatsingsplan naar gemeenten. Hierin staan de geplande nieuwe antenneopstelpunten van de operators.
Antennekaart heeft op basis van data uit het Antenneregister een gebruiksvriendelijke maar onofficiële kaart gemaakt waar 2G, 3G, 4G en 5G antennes staan in Nederland. Deze kaart niet gebruiken voor officiële toepassingen