Gemeenten en leveranciers kunnen aan de slag met de implementatie van de Single Digital Gateway verordening (Annex 2). Om gemeenten en leveranciers hierbij te helpen heeft de VNG, samen met gemeenten, gebruikersverenigingen en leveranciers, een startpakket ontwikkeld. 

Single Digital Gateway

De SDG-verordening is 1 van de wetten uit de Digital Decade die het mogelijk maakt dat inwoners en bedrijven uit de Europese Unie makkelijk betrouwbare informatie kunnen vinden over overheidsdiensten, -producten en -procedures in alle lidstaten (Annex 1). 

Ook moeten EU-burgers en ondernemers toegang krijgen tot online procedures (Annex 2). Daarvoor moeten gemeenten een internationale betaalmethode activeren en ervoor zorgen dat EU-burgers/bedrijven met hun eigen inlogmiddel kunnen inloggen (via een aansluiting op eIDAS). Publieke dienstverlening binnen de EU dat voor iedereen toegankelijk is, komt hiermee een stapje dichterbij.

Volgende stap

De afgelopen maanden heeft de VNG hard gewerkt aan de volgende stap richting SDG Annex 2. Wij hebben in kaart gebracht wat dit deel van de Europese SDG-verordening precies inhoudt en wat er verwacht wordt van gemeenten en hun leveranciers. Om gemeenten zo goed mogelijk bij de implementatie te ondersteunen hebben we een interactieve kennissessie en diverse webinars georganiseerd. Vanuit hier hebben we het onderstaande startpakket ontwikkeld. 

Startpakket

Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de implementatie van de verordening. Om gemeenten zoveel mogelijk te helpen heeft de VNG voor Annex 2 een vijftal documenten inclusief formulierontwerpen ontwikkeld. Gemeenten moeten deze formulieren zelf of door hun leverancier (laten) bouwen. Een landelijke oplossing bleek helaas niet mogelijk.

In het startpakket zitten de volgende documenten, waaronder handreikingen en formulierontwerpen.

  1. Handreiking implementatie SDG Annex II voor gemeentelijke producten (pdf, 243 kB)
  2. Handreiking inschaling gemeentelijke producten naar interne markt (pdf, 98 kB)
  3. Overzicht SDG inschaling interne markt Annex II (pdf, 86 kB)
  4. Handleiding aansluiten op eIDAS (pdf, 812 kB)
  5. Stappenplan Online betalen publiekesector (pdf, 3,91 MB)

Meer informatie