De VNG ontwikkelde samen met een aantal gemeenten het 'Starterspakket toezichthouder rechtmatigheid Jeugdwet'. Een compact document dat de startende toezichthouder handvatten geeft om deze taak goed te kunnen uitvoeren.

Op grond van de Jeugdwet hebben gemeenten de taak om misbruik en oneigenlijk gebruik van jeugdhulpvoorzieningen tegen te gaan. De toezichthouder rechtmatigheid kan hieraan een grote bijdrage leveren.

Inhoud starterspakket

In het Starterspakket toezichthouder rechtmatigheid Jeugdwet (pdf, 996 kB) vindt de toezichthouder de basiskennis die nodig is voor de uitvoering van het rechtmatigheidstoezicht. Het is te gebruiken als naslagwerk voor de wettelijke kaders, het biedt praktische handvatten – zoals factsheets, modelovereenkomsten en handleidingen – en geeft achtergrondinformatie over het toekenningsproces van jeugdhulp door gemeenten.

Voor wie?

Het starterspakket is bedoeld voor beginnende toezichthouders rechtmatigheid Jeugdwet, zowel in gemeenten waar dit toezicht al (deels) is vormgegeven als in gemeenten waar het nog vorm moet krijgen. Natuurlijk kunnen ook meer ervaren toezichthouders het als naslagwerk gebruiken.

Zie ook

We spraken met 2 toezichthouders Wmo en Jeugdwet van de gemeente Zeist over hoe zij het rechtmatigheidstoezicht hebben vormgegeven. Lees hier het artikel ‘Tijd om rechtmatigheidstoezicht Jeugdwet nu echt op te pakken’.