De VNG laat een praktijkgerichte handreiking ontwikkelen, die gemeenten helpt om samen met publieke en private partijen meer woonplekken te realiseren voor jongvolwassenen in een kwetsbare positie.

Er is een groot tekort aan betaalbare woonplekken voor jongvolwassenen. Zowel publieke als private partijen willen meer aanbod creëren. De VNG heeft PPS Construct gevraagd hier een handreiking voor te schrijven aan de hand van werkende praktijkvoorbeelden. Met de handreiking zijn gemeenteambtenaren en bestuurders in staat om tussen domeinen en organisaties succesvol een programmastrategie te formuleren.

Maurits Sanders is eigenaar bij PPS Construct en kerndocent PPS bij Nyenrode Business Universiteit:

Door het cross-sectorale karakter van deze opgave, de verschillende bestuurslagen en de vele publieke en private partijen die een eigen organisatiebelang vertegenwoordigen, is de huisvesting van kwetsbare jongvolwassenen een complex sturingsvraagstuk. De realisatie van meer huisvesting voor jongeren in een kwetsbare positie vereist een gezamenlijke strategie vanuit het sociaal en het ruimtelijk domein. Door gemeenten in staat te stellen om te sturen op publiek private samenwerking creëren we meer kansen voor jongvolwassenen om een betaalbare woonplek te vinden.

Het onderzoek sluit aan bij de brede landelijke opgave, waarin gemeenten samen met bestaande- en nieuwe partners meer woonplekken voor jongeren gaan realiseren. De VNG staat aan de lat voor alle aandachtsgroepen en wil met dit onderzoek de potentie van publiek-private samenwerking in beeld krijgen.

Actiegerichte handreiking

In de handreiking wordt het 'landschap van woonzorgvoorzieningen' in kaart gebracht aan de hand van 2 dimensies:

  • De dimensie belangenbehartiging met als uitersten de publieke en private sectoren
  • De dimensie coördinatie met als eindpunten de landelijke en lokale posities
Model om het landschap van woonzorgvoorzieningen in kaart te brengen aan de hand van 2 dimensies

Deze 2 dimensies laten zien dat er op verschillende niveaus woonzorgvoorzieningen tot stand komen en dat er verschillende typen organisaties bij betrokken zijn. In de handreiking worden daarom vooral de modellen beschreven waarin de praktische en succesvolle samenwerking tussen de verschillende organisaties en hun belangen vorm krijgt. Place2BU in Utrecht en Start me Up in Alkmaar worden onder meer in de handreiking beschreven.

Meedoen

De VNG organiseert op 4 februari en 22 april een bestuurlijke expertmeeting ‘sturen op publiek private samenwerkingsmodellen’. Hier zijn zowel publiek als private partners persoonlijk voor uitgenodigd.

Wilt u meedenken bij de expertmeeting of zijn er goede voorbeelden bij u in de omgeving, dan ontvangen we deze graag via programmamanager edgar.oomen@vng.nl.

In het voorjaar volgt een webinar over de handreiking, via de agenda van VNG webinar en het landelijk gemeentelijk netwerk 16-27 informeren wij u hierover.

Meer informatie

Bekijk ook eerdere berichtgeving en documentatie over de huisvesting van jongvolwassenen: