Er moet een einde komen aan de lokettenjungle voor ondernemers. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de eerste uitvraag van het Panel economie en ondernemersdienstverlening van de VNG.

Prioriteren uitkomsten onderzoek landschap van ondernemersdienstverlening

In deze 1e uitvraag werden de respondenten gevraagd te helpen bij het prioriteren van de uitkomsten van het onderzoek naar het landschap van ondernemersdienstverlening. Dit VNG-onderzoek werd begin 2023 opgeleverd. Het is een belangrijke pijler in onze activiteiten op het vlak van ondernemersdienstverlening de komende jaren.

Lokettenjungle, positionering team economie en communicatiekloof

In de uitvraag werd aan medewerkers van teams economie gevraagd om uit 10 onderwerpen de belangrijkste onderwerpen te kiezen. Het beteugelen van de ‘lokettenjungle’ staat op 1, gevolgd door het beter organiseren en positioneren van team economie binnen de gemeente en het dichten van de ’communicatiekloof’ tussen ondernemers en gemeenten.

De uitvraag werd ook ingevuld door ondernemersvertegenwoordigers die eerder aan het onderzoek naar het landschap van ondernemersdienstverlening hebben meegedaan. Ook zij vinden de ‘lokettenjungle’ het belangrijkste onderwerp gevolgd door de communicatiekloof en het verlagen van regeldruk.

Digitalisering en schuldhulpverlening

De leden van het panel gaven ook een aantal andere onderwerpen mee aan de VNG. Dit betreft onder meer afstemming tussen gemeenten en ondernemers als het gaat om het benutten van gezamenlijke kansen op het vlak van digitalisering. Een ander voorbeeld is het opnemen van schuldhulpverlening in de communicatie richting ondernemers.

Vervolg

We verwerken de uitkomsten in onze plannen voor de periode 2024–2027. 30 gemeenten lieten ons weten de VNG te willen helpen bij de uitwerking van een specifiek onderwerp of om een best practice om te zetten in een mogelijkheid voor andere gemeenten.

Over het panel economie en ondernemersdienstverlening

Het panel economie en ondernemersdienstverlening is voor de VNG een waardevol instrument om periodiek uitvragen te doen over de dienstverlening aan het MKB. Het doel is gemeenten te informeren en te inspireren met de gedeelde antwoorden en inzichten. Dit is belangrijk omdat gemeenten steeds meer de 1e overheid zijn voor ondernemers.

Het panel economie en ondernemersdienstverlening bestaat uit medewerkers van team economie bij gemeenten, zowel in de uitvoering als beleidsmatig. We leggen hen 3 tot 6 keer per jaar een korte uitvraag voor over actuele onderwerpen.

Meer informatie