De inkoop van camerasystemen gaat gepaard met vraagstukken over digitale veiligheid en schending van mensenrechten. De VNG liet onderzoeken welke sturingsmechanismen ingezet kunnen worden bij inkoop en aanbestedingen. Dat leverde enkele inkoopvoorwaarden en gunningscriteria op die gemeenten kunnen gebruiken.

Lees de ledenbrief 'Inkoopvoorwaarden camerasystemen' en bijlagen

Aanleiding

In onderzoek van onder meer Follow the money wordt gesuggereerd dat sommige leveranciers mogelijk ook producten leveren aan overheden die mensenrechten schenden door middel van etnisch profileren. Ook blijkt dat een aantal grote aanbieders op de markt voor camerasystemen afkomstig is uit landen die volgens de AIVD een offensief cyberprogramma tegen Nederland voeren. 

Inkoopvoorwaarden en gunningscriteria 

De VNG vroeg daarom advocatenkantoor Pels Rijcken om sturingsmechanismen te onderzoeken die gemeenten kunnen inzetten. Met als doel om leveranciers die bijdragen aan mensenrechtenschendingen of afkomstig zijn uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland, te weren van aanbestedingen, of hen daarin lager te laten scoren. Deze inkoopvoorwaarden en gunningscriteria richten zich dus specifiek op camerasystemen in relatie tot mensenrechten en digitale veiligheid.