In de Gemeentewet staan de regels over besloten raadsvergaderingen en het opleggen van geheimhouding. Per 1 april zijn nieuwe bepalingen voor geheimhouding van kracht, deze volgen uit de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur.
Geheimhouding op schriftelijke informatie verandert op 3 onderdelen
De burgemeester is nu ook expliciet bevoegd om geheimhouding op informatie te leggen en deze informatie te verstrekken aan de raad, het college, de rekenkamer en een commissie. De raad hoeft de geheimhouding niet meer te bekrachtigen maar kan die wel opheffen. Het is niet meer mogelijk om individuele raadsleden onder geheimhouding te informeren.
Mondelinge informatie besloten raadsvergaderingen voortaan van rechtswege geheim
De mondelinge informatie in besloten raadsvergaderingen is voortaan van rechtswege geheim. De geheimhoudingsplicht geldt voor alle personen die bij de behandeling in de vergadering aanwezig waren en alle personen die van het behandelde of van de stukken kennis dragen.
Mogelijkheid tot optreden tegen schenden geheimhoudingsplicht
Als gevolg van de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur is er de mogelijkheid om op te treden tegen een raads- of commissielid dat de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. De raad kan dat lid voor 3 maanden uitsluiten van informatie waar geheimhouding voor geldt.
Meer informatie
- De VNG heeft een factsheet gemaakt met praktische informatie over de nieuwe geheimhoudingsregels. Zie: VNG-bericht 'Factsheet over nieuwe geheimhoudingsbepalingen Gemeentewet' (14 maart 2023)
- Naar aanleiding van vragen van gemeenten maakten we een overzicht van vragen en antwoorden (zie onder: Nieuwe Geheimhoudingsregels)