Nieuwe cijfers op Waarstaatjegemeente.nl over de sociaaleconomische status (SES-WOA) van Nederlandse wijken en gemeenten tonen grote verschuivingen tussen 2017 en 2023. Sommige gebieden maken een sterke opmars, terwijl andere achterblijven. De cijfers bieden waardevolle inzichten voor gemeenten.
- Bekijk de SES-WOA scores per gemeente op waarstaatjegemeente.nl
- Bekijk de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein Wijkdashboard op waarstaatjegemeente.nl
- Lees de longread voor een uitgebreide toelichting op de SES-WOA scores (pdf, 294 kB)
SES-WA
De SES-WOA score meet de sociaaleconomische status van een buurt, wijk of gemeente op basis van (financiƫle) welvaart, opleidingsniveau en recent arbeidsverleden. Dit biedt gemeenten waardevolle inzichten om beleid af te stemmen op lokale ontwikkelingen. SES-WOA wordt voor de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein berekend door het CBS.
Sterke groeiers en gebiedsontwikkeling
Rozendaal, Diemen en Utrecht laten de grootste groei in SES-WOA score zien. Op wijkniveau vallen Binckhorst (Den Haag) en Spoorzone Noord (Tilburg) op, met stijgingen van respectievelijk 1,40 en 0,52. Mogelijke verklaringen voor deze stijgingen zijn investeringen in de wijk, verbeterde voorzieningen en gentrificatie.
Gebiedsontwikkeling lijkt een belangrijke rol te spelen. In Binckhorst viel de transitie van bedrijventerrein naar woonwijk samen met een stijging in financiƫle welvaart en arbeidsdeelname. Dit onderstreept de potentie van doelgericht ruimtelijk beleid.
Wijken met aanhoudende uitdagingen
Niet alle wijken profiteren van groei. Sommige gebieden blijven achter, wat de noodzaak benadrukt om stedelijke dynamiek continu te monitoren en beleid daarop af te stemmen.
Regionale verschillen
Landelijk stijgt de SES-WOA score, maar met grote regionale verschillen. Flevoland en Utrecht laten de sterkste groei zien, terwijl provincies als Zeeland, Limburg en Drenthe iets minder hard groeien. Daarnaast is de uitgangspositie per provincie verschillend. Dit vraagt om maatwerk in beleidsontwikkeling.
Inzicht voor beleidsmakers
De SES-WOA cijfers helpen beleidsmakers gerichter in te spelen op de behoeften van wijken en ongelijkheid aan te pakken. Gemeenten kunnen de gegevens raadplegen op Waarstaatjegemeente.nl via de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein in het wijkdashboard en het verdiepende gemeenterapport.
Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU)
De GMSD is tot stand gekomen vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering en het bijbehorende fonds GGU. Maakt uw gemeente al gebruik van de collectieve oplossingen voor onder meer het sociaal domein, de fysieke leefomgeving en op het gebied van digitalisering? Er zijn meer dan 100 producten en diensten, die de VNG samen met gemeenten ontwikkelt en beheert voor een effectieve lokale uitvoeringspraktijk. Lees meer over de GGU.