Het ministerie van SZW, de VNG, Divosa en Cedris hebben afspraken gemaakt over een toekomstbestendige inrichting van de sociale infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven en voor beschut werk. Het doel is om de begeleiding en ondersteuning van mensen die dat nodig hebben te waarborgen.
- Afspraken tussen VNG, Cedris, Divosa en SZW: Naar een toekomstbestendige sociale infrastructuur (pdf, 100 kB)
- Voortgangsbrief infrastructuur sociaal ontwikkelbedrijven en beschut werk van staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) aan de Kamer
Impulsbudget voor gemeenten
Vanaf 2025 ontvangen gemeenten jaarlijks een impulsbudget van het rijk om de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven te versterken. De middelen worden via een DU (decentralisatie uitkering) uitgekeerd aan de grootste gemeente binnen een samenwerkingsverband. De hoogte van het bedrag wordt bepaald op basis van de maatstaf ‘doelgroepenregister gemeentelijke doelgroep’.
De bedoeling is het impulsbudget bij de meicirculaire 2025 te verstrekken aan de gemeenten op basis van deze lijst (xlsx, 22 kB). Bij het opstellen van de lijst keken we naar bestaande samenwerkingen tussen de sociaal ontwikkelbedrijven en de gemeenten. Wanneer dit onduidelijk was, hebben we contact opgenomen met de betreffende gemeente. De lijst geeft een genuanceerd en betrouwbaar beeld van de bestaande samenwerkingsverbanden. Een enkele gemeente vervult de maatschappelijke opgave zonder een SO-bedrijf en ontvangt daarom een eigen budget.
We roepen gemeenten op om de lijst te controleren. Eventuele verzoeken voor wijzigingen (met korte motivatie) die uiterlijk 29 november binnen zijn op info@vng.nl worden nog verwerkt. Daarna vormt de lijst in principe de basis voor de uitkering.
Ondersteuning aan gemeenten en hun bedrijven
Naast het impulsbudget komt er begin 2025 een ondersteuningsstructuur waarin SZW, VNG, Divosa en Cedris samenwerken om gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven te helpen met de beoogde transitie en planvorming. Naar verwachting informeren we u half november over de opzet van een ondersteuningsteam en een lerend netwerk. Verder staat de publicatie van 4 handreikingen gepland voor het eerste kwartaal van 2025. De handreikingen behandelen onderwerpen zoals bekostigingsafspraken, organisatiemodellen en manieren om het operationeel resultaat bij bedrijven te verbeteren.
Financiële knelpunten Cao Aan de slag
De afspraken en de brief gaan ook in op de Cao Aan de slag, die sinds 2021 geldt voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Sinds 2021 geven de VNG en Cedris bij de (voorgangers van de) staatssecretaris aan dat er een groot knelpunt is: de financiële basis voor deze cao ontbreekt door een weeffout in de Participatiewet.
Vanwege de druk op de bredere gemeentefinanciën staat de cao en daarmee de arbeidsvoorwaarden ook steeds verder onder druk. Een technische werkgroep keek het afgelopen halfjaar naar de financiering van de Cao Aan de slag en of er mogelijkheden zijn om hierover afspraken te maken. Voorlopig ontbreekt het aan middelen om de cao na 1 januari 2025 te verlengen.