Samen met de rijksoverheid, het IPO en de Unie van Waterschappen heeft de VNG een visiepaper opgesteld voor de Nederlandse inzet voor het toekomstige cohesiebeleid.
Deze visie gebruiken de overheden in de belangenbehartiging, waarbij het rijk en decentrale overheden elk in hun eigen circuits aandacht vragen voor deze inzet. Het is voor de VNG een belangrijke gemeenschappelijke basis voor de gesprekken met het Europees Parlement, de EU-koepel CEMR en het Comité van de Regio's.
Lees hier het Visiepaper Cohesiebeleid post 2027.
Kernboodschappen van gemeenten
De volgende kernboodschappen in het gezamenlijke visiepaper zijn belangrijk voor gemeenten:
- Het cohesiebeleid moet in principe beschikbaar blijven voor alle regio’s.
- Binnen het cohesiebeleid zetten we in op de digitale, groene en demografische transities.
- We pleiten voor simplificatie van aanvragen en beheer, zodat de fondsen en programma’s toegankelijker worden en in lijn zullen zijn met de al ingezette trend op dit gebied.
- We kunnen kijken naar de goede zaken van het coronaherstelfonds als inspiratie, maar we moeten niet te snel of te makkelijk over willen op het kopiëren van dit centralistische model.
- Er blijft een mogelijkheid voor regionale uitvoering.
Nieuwe begrotingsdiscussie
Met het aantreden van een nieuwe Europese Commissie komt er een nieuwe begrotingsdiscussie op gang. Commissievoorzitter Von der Leyen heeft aangekondigd dat zij een eenvoudiger budget wil dat beter aansluit bij de uitdagingen waar de EU voor staat. Een eenvoudiger budget zou echter kunnen leiden tot een vergaande centralisatie van de Europese fondsen, wat zou kunnen leiden tot een afstandelijke en onduidelijke rol van gemeenten en regio’s. De VNG volgt deze discussie nauwlettend volgen en zal het gemeentelijk perspectief in blijven brengen op de overlegtafels.