Digitale inclusie versterkt de maatschappelijke participatie en vergroot de zelfredzaamheid van inwoners. Dit staat onder andere in de ledenbrief over de lokale ketenaanpak digitale inclusie.

Lees de ledenbrief Lokale ketenaanpak digitale inclusie (pdf, 178 kB)

Digitale inclusie verbeteren

15 gemeenten namen het voortouw om digitale inclusie te verbeteren in samenwerking met private en semipublieke partijen. Dit deden zij via het koplopersprogramma lokale ketenaanpak digitale inclusie van de VNG en de Alliantie Digitaal Samenleven (ADS). En met succes. De opgedane inzichten zijn te lezen in de ledenbrief. Ook zijn de kennis en ervaringen van de koplopers verzameld in een inspiratiebundel: Lokale ketenaanpak digitale inclusie – Samen doen! (pdf, 7,1 MB).

Zelf aan de slag

De VNG heeft een handreiking Lokale ketenaanpak digitale inclusie (pdf, 1,2 MB) ontwikkeld met daarin:

Met deze handreiking kunnen gemeenten zelf aan de slag met de regie van het samenbrengen van partijen en deze samenwerking verder te organiseren. De actieve rol die gemeenten hierin spelen is van essentieel belang voor een succesvolle ketenaanpak.

Ondersteuning

Via het VNG forum Digitale Inclusie delen gemeenten kennis en ervaring, waardoor er van elkaar geleerd kan worden. ADS ondersteunt gemeenten en stimuleert private partijen om mee te doen in de lokale ketenaanpak. Dat doet de Alliantie door kennis te delen en partijen met elkaar te verbinden. Mail de Alliantie voor meer informatie LokaleKetenaanpak@digitaalsamenleven.nl.

Achtergrondinformatie lokale ketenaanpak digitale inclusie 

De lokale ketenaanpak helpt gemeenten om beter samen te werken met verschillende lokale partijen om digitale inclusie te bevorderen. Het doel is om meer mensen toegang te geven tot digitale middelen en hen te helpen digitaal vaardig te worden. De Lokale ketenaanpak digitale inclusie bestaat uit 5 belangrijke activiteiten: 

  1. Beschikbaar stellen van apparaten: Zorgen dat mensen toegang hebben tot apparaten zoals smartphones, laptops of tablets, bijvoorbeeld door donaties, lenen of het plaatsen van computers op openbare plekken, zoals bibliotheken.
  2. Toegankelijk maken van internet: Zorgen voor plekken waar mensen gratis internet kunnen gebruiken of (betaalbaar) internet aanbieden aan huishoudens die het niet kunnen betalen.
  3. Aanbieden van hulp, informatie en cursussen: Mensen helpen met cursussen, trainingen en begeleiding om beter te worden in het gebruik van, of het leren omgaan met, digitale middelen.
  4. Bewustwording, signalering en doorverwijzing: Mensen en organisaties bewust maken van het belang van digitale vaardigheden en hen doorverwijzen naar passend aanbod. 
  5. Toegankelijk maken van digitale diensten: Zorgen dat digitale diensten makkelijk te gebruiken zijn, bijvoorbeeld door websites gebruiksvriendelijker en veilig te maken.

Meer informatie

Projectpagina Lokale ketenaanpak digitale inclusie