Hoe werken ambtenaren in Almere, Apeldoorn en Wageningen aan een circulair Nederland? Dat vertellen ze in het magazine De verschilmakers. Het magazine biedt praktische inspiratie om zelf met circulaire economie aan de slag te gaan. U kunt zich ook aanmelden om 5 keer praktische tips per mail te ontvangen.

Bij het omschakelen naar een circulaire economie zijn we geneigd om te kijken naar het bedrijfsleven om dit probleem aan te pakken, maar dat verandert nog nauwelijks. Volgens de prijswinnende econoom Mariana Mazzucato is de oplossing dat de overheid veel sterker moet sturen. Decentrale overheden kunnen hierin zeker ook een krachtige rol spelen. Om hen daarbij te ondersteunen, zijn Circularities, de VNG, IPO en UvW een campagne gestart. 

In het magazine komen ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen aan het woord die laten zien hoe ze de circulaire toekomst dichterbij brengen. Ze gaan in op 6 onderwerpen: bouw, landbouw, infrastructuur, bedrijven, consumenten (inwoners) en afval. Een greep uit de voorbeelden: Apeldoorn zet in op reparatie van elektronica. Wageningen stimuleert de consumptie van regionaal en plantbased voedsel. En Almere bevordert circulaire bouw.

Podcastreeks 

Bij het magazine hoort ook de podcastreeks Op weg naar een circulair Nederland. Daarin schetsen experts de toekomst op het gebied van diezelfde onderwerpen. Zij geven de luisteraar een helder beeld waar we naartoe gaan en wat er nog moet gebeuren voordat we een circulaire samenleving hebben.

Praktische tips per mail

Wilt u ook het verschil maken? Laat u ondersteunen met praktische tips over de onderwerpen die voor u van belang zijn. U ontvangt dan in 2022 5 keer handelingsperspectieven en de beste voorbeelden. 

Conferentie

Op de Nationale Conferentie Circulaire Economie (7 februari) wordt op het plenaire podium nog een keer extra aandacht besteed aan de podcasts en de Verschilmakers. Meer informatie hierover volgt op deweekvandecirculaireeconomie.nl.