Dennis, kort voor ‘Doen met kennis’, is de digitale instrumentengids die VNG Realisatie heeft ontwikkeld om de berg aan instrumenten voor werkgeversdienstverlening eenduidig en inzichtelijk te maken. Inmiddels zijn veel arbeidsmarktregio’s druk met Dennis aan de slag.

Harmonisatie is noodzakelijk om lijn te brengen in de wirwar van regelingen en interpretaties van die regelingen. Bovendien zijn arbeidsmarktregio’s verplicht processen en instrumenten te harmoniseren op basis van het Besluit SUWI en minimaal één gezamenlijk publiek werkgeversservicepunt te hebben. Dat komt de samenwerking tussen werkgeversservicepunten en gemeenten weer ten goede.

Draagvlak nodig voor gebruik van Dennis

Inmiddels zijn veel arbeidsmarktregio’s druk met Dennis aan de slag, op hun eigen tempo en volgorde. Waar de een begin met harmoniseren, vult de ander eerst de instrumentengids met lokale instrumenten. Waar ze allemaal mee te maken hebben, is draagvlak vinden binnen de gemeenten en ketenorganisaties om daadwerkelijk met Dennis in zee te gaan. Ana Rekar is als implementatieconsultant verantwoordelijk voor de inrichting van Dennis en het opstellen en implementeren van processen om Dennis actueel te houden. Ze doet dat voor het WerkgeversServicepunt Zaanstreek-Waterland (WSP), het regionaal samenwerkingsverband van zeven gemeenten en UWV. “Veel instrumenten waren al geharmoniseerd met het doel om alle arbeidsmarktprofessionals en werkgevers in de regio toegang te geven tot de instrumenten. Daarna kwam de volgende vraag: alles moet op één plek bewaard worden. De oplossing is Dennis.” Om vervolgens iedereen mee te krijgen, is een tweede. Mensen werken vaak al jaren op een bepaalde manier. Het begint onder andere met hen meenemen in het waarom van Dennis.

Dennis geeft moderne vorm aan uitvoering

Eerst Dennis vullen en dan harmoniseren of andersom? Beide hebben voor- en nadelen weet Monique van Ingen, beleidsadviseur WSP Midden-Gelderland. Van Ingen is binnen haar organisatie (negen gemeenten en UWV) verantwoordelijk voor de portefeuille kwaliteit. “Het Regionale handboek was een dik boekwerk waarin zowel de procesbeschrijvingen als de instrumenten, brieven en rapportageformats waren opgenomen. Aan mij de vraag om dat te actualiseren. We waren in onze arbeidsmarktregio al vroeg bezig geweest met harmonisatie, maar dat was inmiddels ingehaald door de tijd. Komt bij dat elke gemeente haar eigen uitvoeringsafspraken had.” Daarnaast bleek dat er onvoldoende aansluiting was tussen beleid en uitvoering. Dennis kwam als geroepen. Niet alleen om oude afspraken in een moderne vorm te gieten, maar ook om uitvoeringsafspraken te gaan harmoniseren. 

Dennis zorgt voor transparantie

Dennis heeft de vorm van een website met doorklikmogelijkheden naar de arbeidsmarktregio’s. Met filters kunnen professionals in één oogopslag zien welke lokale, regionale en landelijke instrumenten op het gebied van werkgeversdienstverlening relevant zijn voor een specifieke werkzoekende. Doordat de instrumenten openbaar zijn, kunnen arbeidsmarktregio’s elkaars aanbod inzien en elkaar inspireren.

Meer informatie