Cultuur en erfgoed brengen mensen samen, maken een plek leefbaar en onze gemeenschappen rijker en diverser. Daar horen ook de juiste voorzieningen bij. In een brief aan de Kamer, die binnenkort vergadert over de OCW-begroting, vragen we aandacht voor een stevige lokale en regionale culturele infrastructuur.

In de week van 15 januari 2024 behandelt de Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur & Wetenschap de begroting OCW. Voor het onderdeel cultuur geven de provincies (IPO) en gemeenten (VNG) het volgende mee.

Aandachtspunten

  • Intensieve samenwerking tussen gemeenten, provincies en het rijk is essentieel om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van cultuur te verbeteren. Zorg dat een herziening van de taakverdeling tussen het rijk, provincies en gemeenten een centrale plek krijgt in het nieuwe cultuurbestel na 2028.
  • Behoud het lage btw-tarief van 9% voor cultuur.
  • Zorg dat ook kleinere organisaties en gezelschappen die buiten de Rijksbasisinfrastructuur (BIS) vallen kansen krijgen om door te kunnen groeien.
  • Veranker cultuureducatie binnen schooltijd in het onderwijsbeleid.
  • Ondersteun de versterking van een toekomstbestendige bibliotheekvoorziening in elke gemeente, die volwaardig bijdraagt aan maatschappelijke opgaven zoals lezen en digitale geletterdheid.
  • Voor de restauratie en verduurzaming van grote monumenten is een bijdrage nodig van minimaal € 270 miljoen gebaseerd op de bestaande inventarisatie. Betrek de uitkomsten van het onderzoek naar de precieze restauratieopgave bij de uitwerking van de Voorjaarsnota 2024.

Lees hier de volledige inbreng (pdf, 146 kB)