Er worden jaarlijks vermoedelijk duizenden slachtoffers, met name in Nederland geboren en opgegroeide kinderen en jongeren, gedwongen om strafbare feiten te plegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

In de 13 onderzochte steden gaat het al om ruim 2.500 vermoedelijke slachtoffers in de afgelopen 2 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Ondermijning en criminele uitbuiting

CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers: 'Dit rapport laat zien dat criminele uitbuiting voor een belangrijk deel verweven is met ondermijnende criminaliteit. Bij de aanpak daarvan en het voorkomen van jonge aanwas moeten we gaan inzien dat niet iedereen die criminele feiten pleegt dat vrijwillig doet. Dat besef ontbreekt in de Nederlandse aanpak.' Zijn conclusie: 'Als we ondermijning serieus willen aanpakken, móeten we ook criminele uitbuiting bestrijden. Slagen we er niet in om deze slachtoffers te signaleren en te beschermen dan is de kans groot dat we hen verliezen aan het criminele circuit.'

Meer informatie

Lees het bericht van het CKM en download het rapport via: