U behandelt tussen 10-12 oktober 2023 de begroting van Economische Zaken en Klimaat. Graag geeft de VNG u het gemeentelijk standpunt mee op de thema’s economie en klimaat & energie.
We verzoeken uw Kamer aandacht te vragen voor de volgende 7 aandachtspunten:
Economie
1. Investeer met het Groeifonds in de (regionale) economie en arbeidsmarkt van de toekomst
Maak de Nederlandse economie met het Nationaal Groeifonds economisch wendbaar en veerkrachtiger voor een ‘duurzame economie van de toekomst’ die bijdraagt aan brede welvaart in alle regio’s.
2. Ruimte voor werken
Gemeenten maken zich zorgen over de (toekomstig) beschikbare ruimte voor bedrijven en ondernemingen en ook over de aantrekkelijkheid van het (regionaal) vestigingsklimaat.
3. Aandacht voor de binnensteden en kernen: impact op woon-werklocaties
Arbeidsmarktkrapte, inflatie, de oorlog in Oekraïne en de na-ijleffecten van de coronapandemie zorgen voor een stapeling van problematiek voor ondernemers die essentieel zijn voor de leefbaarheid en vitaliteit van onze dorpen en steden.
4. Actieprogramma Groene en Digitale Banen moet en kan sneller en beter
Het actieprogramma Groene en Digitale Banen werd vorig jaar al aangekondigd en is van groot belang om uitvoering te kunnen geven aan de energietransitie. Het actieprogramma moet en kan sneller en beter.
Klimaat en energie
5. Verbreden en ophogen van de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS)
Zonder goede wetgeving en structurele middelen kunnen gemeenten de warmtetransitie niet programmeren en uitvoeren. De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) is vaak ontoereikend om projecten van de grond te krijgen.
6. Blijvende aandacht nodig voor klimaatrechtvaardigheid in klimaatbeleid
Rechtvaardigheid is een voorwaarde voor draagvlak voor het klimaatbeleid dat ook volgens de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid een belangrijke pijler moet zijn.
7. Meer structurele aanpak energiearmoede
Het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt verlengd in 2023 en 2024, waarmee een deel van energierekening van de doelgroep met een laag inkomen en hoge energierekening wordt vergoed. Er zijn geen middelen gereserveerd voor 2024 en later. Structureel budget voor energiearmoede na 2023 is zeer gewenst, en niet in de vorm van een energietoeslag.