De gemeente Steenwijkerland, de penitentiaire inrichting Zwolle en de reclasseringsorganisaties ondertekenden op 10 september 2020 de samenwerkingsovereenkomst Samen Starten. Doel van de samenwerking is ervoor te zorgen dat inwoners van de gemeente Steenwijkerland na het uitzitten van een gevangenisstraf op een goede manier kunnen terugkeren in de gemeente.

Wethouder Trijn Jongman tekende de overeenkomst namens de gemeente Steenwijkerland: ‘Soms zien we dat mensen in hun leven foute keuzes maken en daarvoor tijdelijk in de gevangenis terechtkomen. Als gemeente voelen we ons er medeverantwoordelijk voor dat als het om onze inwoners gaat, zij na terugkeer niet afglijden maar een goede start krijgen. Dat is ook voor de omgeving belangrijk.’

Vanaf dag werken aan terugkeer in maatschappij

Door Samen Starten wordt iemand al vanaf de eerste dag dat hij of zij in detentie verblijft, voorbereid op terugkeer naar de maatschappij. Binnen de eerste 15 dagen in de gevangenis heeft de gedetineerde een gesprek – het trajectbepalingsoverleg (TBO) - met de casemanager van de PI, samen met een reclasseringsmedewerker en de nazorgcoördinator vanuit de gemeente. Indien nodig sluiten ook andere partijen die zorg en ondersteuning bieden aan. Tijdens dit gesprek wordt er ingezoomd op wat er nodig is tijdens de detentie en daarna om goed terug te keren in de maatschappij en recidivering te voorkomen. In samenspraak met de inwoner die tijdelijk vast zit wordt een re-integratieplan opgesteld. Zo wordt al vanaf dag één in de gevangenis gewerkt aan de terugkeer in de maatschappij. In het geval van Steenwijkerland gaat het om ongeveer vier mensen per jaar die uit de gevangenis van Zwolle naar Steenwijkerland terugkeren. Daarnaast verblijven ook Steenwijkerlandse inwoners in andere gevangenissen in het land. Ook met hen wordt gewerkt aan afspraken om de samenwerking rondom de terugkeer naar Steenwijkerland te verbeteren.

Recidive en overlast na detentie verminderen

De pilot Samen Starten is gestart in mei 2019 met de gemeente Zwolle. Partners in de regio rondom de penitentiaire inrichting Zwolle hebben elkaar inmiddels gevonden en een samenwerkingsproces in gang gezet. Na de gemeente Zwolle zijn inmiddels meerdere gemeenten aangesloten, zoals Kampen Heerde, Apeldoorn, Epe en nu Steenwijkerland. De pilot, die subsidie krijgt van het programma Koers en Kansen, is een van de good practices die is opgenomen in de Handreiking 'Kansen bieden voor re-integratie: In de praktijk' die eind december 2019 is verschenen. Deze handreiking is de praktische uitwerking van het Bestuurlijk akkoord ‘Re-integratie van (ex)justitiabele burgers’. Dit akkoord werd op 1 juli 2019 ondertekend door de minister voor Rechtsbescherming, de VNG namens de gemeenten, de Dienst Justitiële Inrichtingen en de reclasseringsorganisaties. Daarmee werd afgesproken dat deze samenwerkingspartners al aan het begin van een detentie samen met de gedetineerde vastleggen wat nodig is voor een succesvolle re-integratie en wat daarvoor gedaan moet worden. De samenwerking is erop gericht om recidive en overlast na detentie (en de daaruit voortvloeiende maatschappelijke kosten) te verminderen.

Meer informatie

Meer weten?

Neem dan contact op met een van de projectleiders van Samen Starten: Henk Last (h.last@reclassering.nl) of Diana van Os (d.van.os@svg.reclassering.nl).