Is corona een gamechanger? In de crisistijd bleken gemeenten en rijk snel en adequaat te kunnen inspelen op urgente problemen. Die samenwerking smaakt naar meer. De VNG stelde commissies in met gemeentebestuurders en wetenschappers die rapporten uitbrachten over sociaal en economisch herstel. En over vernieuwing op de langere termijn. Hoe zijn (en kunnen) gemeenten daar in de praktijk mee aan de slag? Daarover gaan deze interviews.
Zo zijn gemeenten aan de slag met coronaherstelaanpak
Ruimte geven. Luisteren naar inwoners, ondernemers en organisaties. Netwerken bouwen en versterken. Zo zijn gemeenten tijdens de coronapandemie aan de slag om de veerkracht van de samenleving lokaal te versterken. Anne de Baat, interim gemeentesecretaris van Hendrik Ido Ambacht, zocht in opdracht van de VNG naar de rode draden in de coronaherstelaanpak van gemeenten.
‘Mensen zeggen: ik ben blij dat je belt’
Gemeenten kunnen het verschil maken in sociaal en economisch herstel na corona. Ze hebben een cruciale verbindende rol, blijkt in de Regio Zwolle. De Regio Zwolle Brigade, die ondernemers met raad en daad terzijde staat, is daar een sterke troef. ‘Mensen zeggen: ik ben blij dat je belt of langskomt en naar me luistert.’
‘De collectieve belangen benoemen’
In Zuid-Limburg heeft corona het samenwerken tussen gemeenten en ondernemers een flinke impuls gegeven. In overleg met ondernemers werken de gemeente Maastricht en de Economische Samenwerking Zuid-Limburg aan een herstelplan voor de kortere termijn. Maastricht beraadt zich voor de langere termijn op vernieuwing van de economie.
Corona is sein voor aanpakken kansenongelijkheid
De coronacrisis verergerde de kansenongelijkheid, maar biedt ook kansen. Maria van den Muijsenbergh, hoogleraar Gezondheidsverschillen, en Thijs Bol, onderwijssocioloog, schetsen welke maatregelen en acties gemeenten kunnen nemen om de verschillen te verkleinen.