In de uitvraag van de monitor Omgevingswet wordt er door ons veel data verzameld over gemeentelijke processen, productievolumes, tijdsbestedingen, kosten en beleidskeuzes. Deze data moet op een correcte manier verwerkt worden. Hoe gaan wij om met uw gemeentelijke data en wat kunt u van ons verwachten? Op deze pagina geven wij meer informatie over hoe wij met data omgaan. 

Uitgangspunten

De volgende bronnen worden gebruikt in het verzamelen van gegevens ten behoeve van de monitoring:

  • Landelijke bronnen: informatie die ook al publiek beschikbaar is. De vraag is daarbij hoever wij gaan met het ontsluiten van die gegevens, waar ze anders misschien een beetje 'verstopt' zit (in het DSO of binnen in Omgevingsplannen bijvoorbeeld).

Uitgangspunt: Wij delen (intern of extern) niet méér informatie dan elders toegankelijk en beschikbaar is.

  • Gemeente-specifieke informatie uit enquêtes en lokale bronnen, waar wij prudent mee om moeten gaan.

Uitgangspunt: gegevens mogen niet naar een gemeente herleidbaar gedeeld worden (intern of extern).

Praktische uitwerking

Extern gebruik

  • Rapporteren: Wij rapporteren geen gegevens of analyses die naar gemeenten herleidbaar zijn. Wij rapporteren bevindingen en conclusies alleen generiek, niet naar gemeenten herleidbaar.
  • Publiceren: Wij publiceren 'formele' rapportages (bijvoorbeeld jaarlijks, via VNG.nl of andere kanalen) nooit met naar gemeenten herleidbare informatie.
  • Terugkoppeling naar gemeenten: Wij rapporteren uit eigen beweging naar deelnemende gemeenten hun eigen data terug, zowel wat wij van henzelf verzameld hebben als uit de landelijke bronnen. Daarnaast rapporteren we ook standaard aan deelnemende gemeenten vergelijkingsgegevens voor hun benchmark of voor het geheel van gemeenten (beide niet naar gemeenten herleidbaar).
  • Terugkoppeling naar regio’s (bijvoorbeeld): Op speciaal verzoek kunnen we datasets verstrekken van groepen gemeenten, bijvoorbeeld in een regio, met toestemming van elk van de deelnemers in zo'n groep.
  • Interbestuurlijk gebruik: Onderzoeksbureaus die in interbestuurlijk verband zijn gecontracteerd (op dit moment KPMG/Cebeon, Berenschot en Arcadis) hebben behoefte aan onderdelen van onze data en daarbij ook de herleidbaarheid naar gemeenten. Dit is duidelijk ook een VNG-belang en een gemeente-belang, om zo de totale onderzoekslast te stroomlijnen. Deze onderzoeksbureaus kunnen onze (gemeente-herleidbare) data alleen gebruiken onder expliciete bevestiging vooraf van:
  1. Vertrouwelijkheid: de data of analyses mogen buiten het bureau zelf niet gedeeld worden voor zover ze naar gemeenten te herleiden zijn. Voor onze bestuurlijke partners (m.n. BZK) moeten we hier een vervolgafspraak maken: de begeleidingsgroep van de onderzoeken mag de data wel kennen maar niet delen, ook niet intern in de organisatie.
  2. De gegevens zijn eigendom van de gemeenten, niet van het onderzoeksbureau. 

Deze afspraken worden vooraf expliciet met de betrokken onderzoeksbureaus gemaakt. Voor andere onderzoeksbureaus (waar wij geen opdrachtgevende relatie mee hebben) zijn onze gegevens niet toegankelijk, behoudens wat wij reeds gepubliceerd hebben.

Intern gebruik

Binnen de VNG-organisatie kunnen we ook naar gemeenten herleidbare gegevens gebruiken in ons bedrijfsproces, maar deze komt nooit naar gemeenten herleidbaar buiten de organisatie. Alleen op verzoek van een gemeente delen wij individuele gegevens en analyse (op gemeenteniveau) met die gemeente. We gaan dus niet 'op zoek' in de data, om vervolgens een gemeente daarmee te confronteren. 

Heeft u vragen over de verwerking van uw data? Neem contact op met team monitoring via omgevingswet@vng.nl