Er bestaan nog andere samenwerkingsvormen in het privaatrecht, te weten de maatschap, de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap Deze rechtsvormen hebben geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat zij niet zelfstandig rechtshandelingen kunnen verrichten, maar dat de maten of vennoten dat moeten doen.
Maatschap
Een maatschap is een rechtsvorm waarbij twee of meer (rechts)personen (de maten) een bepaalde samenwerking aangaan, veelal bij de uitoefening van hun beroep (bijvoorbeeld advocaat of tandarts). Een maatschap ontstaat door het aangaan van een maatschapsovereenkomst (zowel mondeling als schriftelijk).
De maten brengen allemaal iets in, zoals arbeid, geld of goederen, met het doel het voordeel dat daaruit voortvloeit te delen. Een maat kan alleen verplichtingen voor zichzelf aangaan en niet voor de andere maten, behalve als hier van tevoren andere afspraken over zijn gemaakt. Een maat van een maatschap is bij schulden tevens privé aansprakelijk, maar anders dan bij de vof zijn de maten niet voor het geheel aansprakelijk, maar is de aansprakelijkheid verdeeld in gelijke delen.
Wetsartikelen
- Zie Burgerlijk Wetboek Boek 7A titel 9 (Maatschap)
Vennootschap onder firma
De vennootschap onder firma (vof) is een rechtsvorm waarbij op een eenvoudige manier twee of meer (rechts) personen samen een bedrijf kunnen uitoefenen. Een vof ontstaat door het aangaan van een vennootschapsovereenkomst (zowel mondeling als schriftelijk).
Het belangrijkste verschil met de maatschap is dat elk van de vennoten voor de gehele vennootschap aansprakelijk is. Elke vennoot is voor alle schulden van de vennootschap hoofdelijk aansprakelijk met zijn privévermogen.
Wetsartikelen
- Zie Wetboek van Koophandel titel 3 (vof/cv)
Commanditaire vennootschap
Een commanditaire vennootschap (cv) is een bijzondere vorm van de vennootschap onder firma en kent twee soorten vennoten: beherend en stille vennoten. De beherend vennoten houden zich bezig met de dagelijkse leiding en het beheer van de vennootschap. De stille of commanditaire vennoot brengt kapitaal in, maar is verder niet bij de dagelijkse gang van zaken van de vennootschap betrokken.
De aansprakelijkheid van de commanditaire vennoot is beperkt tot het kapitaal dat hij heeft ingebracht. Hij is − anders dan de beherend vennoot − niet met zijn privévermogen aansprakelijk voor schulden van de vennootschap.
Wetsartikelen
- Zie Wetboek van Koophandel titel 3 (vof/cv)