Tijdens deze bijeenkomst in Zeist op 17 november 2022 was het centrale thema het gebruik van data bij de huidige opgaven in het sociaal domein. Het event werd geïnitieerd door Vektis als uitvoerende instantie van de Gemeentezorgspiegel in samenwerking met VNG en ZN.

Gemeentezorgspiegel biedt domeinoverstijgende data

De Gemeentezorgspiegel biedt domeinoverstijgende data en informatie aan zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten. Het betreft de gedeclareerde zorgdata van de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg, en gemeentelijke data van de Wmo en Jeugdwet: één plek waar al deze partijen dezelfde data en informatie kunnen inzien en gebruiken. Sinds 2022 is door gezamenlijke financiering van ZN en de VNG de Gemeentezorgspiegel kosteloos toegankelijk voor alle gemeenten. 

Domeinoverstijgende samenwerking is een noodzaak

De centrale opening was aan Florien van der Windt, directeur publieke gezondheid van het ministerie van VWS. Zij gaf een duidelijk uiteenzetting van de koers en opgaven van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Hierin kwam duidelijk naar voren dat domeinoverstijgende samenwerking echt een noodzaak is. 

Van der Windt benadrukte dat we moeten investeren in het wegnemen van de belangrijkste oorzaken van de groeiende vraag naar ondersteuning en zorg in het sociaal domein: bestaansonzekerheid, kansenongelijkheid en ongezond leven. Het belang van samenwerking in deze aanpak werd vervolgens nog eens duidelijk gemaakt door Nynke van Zorge (VNG) en Peter de Braal (ZN). 

Door Vektis en de VNG is toegelicht hoe de samenwerking is ingericht en waar de focus van de komende periode op ligt. De dagelijkse praktijk van werken met de Gemeentezorgspiegel werd door gemeente Borger Odoorn helder gemaakt. 

Mogelijkheden van de data

Tijdens de werksessies werd in 3 groepen gekeken naar de mogelijkheden van de data  op de vraagstukken dementie, ouderenzorg en GGZ. Ingegeven door de diversiteit aan achtergronden van de deelnemers, zowel mensen uit gemeenten als zorgverzekeraars, zowel data-analisten als beleidsadviseurs, leverde dit naast  waardevolle gesprekken ook concrete kansen voor betere toepassing van de data op. 

Behoefte aan heldere, eenduidige informatie

Een conclusie is dat er veel behoefte is aan heldere, eenduidige informatie om de opgaven te kunnen uitvoeren. Hierin neemt de Gemeentezorgspiegel een heldere positie. Naast eenduidige beelden en informatie over gebruik van zorg en bijvoorbeeld aanwezigheid van bepaalde doelgroepen als populatie van dementerenden op zowel regio- gemeente- als wijkniveau, biedt de Gemeentezorgspiegel ook de mogelijkheden beleidsinterventies te gaan volgen zoals effectmetingen over inzet van beleid. 

Op dit moment wordt de input verwerkt onder andere via een doelgroep projectie voor Welzijn op recept (WOR) en wordt er onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor effectmetingen van WOR, zelfregie en herstelinitiatieven. 

De mogelijkheden van de Gemeentezorgspiegel voor uw gemeente

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de Gemeentezorgspiegel voor uw gemeente of organisatie? Of wilt u het evenement nakijken? Stuur een berichtje naar gemeentezorgspiegel@vektis.nl en u ontvangt de (opgenomen) presentaties.

Meer informatie

Op www.vng.nl/gemeentezorgspiegel vindt ook informatie over de doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel. Werkt u voor een gemeente, dan kunt u zich aanmelden op het forum.vng.nl. Hier kunt u meedenken over de doorontwikkeling. Leidend is uiteraard de vraag en  de behoefte vanuit de praktijk.