In de eerste dag van deze training maken we kennis met het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en behandelen we het proces van de aanvraag: van de manier waarop de houder hem indient bij de gemeente tot aan de besluitvorming door de gemeente. Hierbij wordt ook ingegaan op het Personenregister Kinderopvang (PRK) en de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Ook zullen we aandacht besteden aan de manier waarop het proces in het LRK vastgelegd wordt. Tot slot staan we stil bij mijn DUO en de rapportages die daarin voor gemeenten ontsloten worden.

Op dag 2 gaan we verdiepen aan de hand van een aantal casussen. Er wordt ingezoomd op het begrip “de houder” en het wettelijk kader achter het proces van de aanvraag. Ook staan we stil bij de verschillende wijzigingen die kunnen plaatsvinden wanneer een voorziening eenmaal geregistreerd staat en het proces van het intrekken van de toestemming tot exploitatie.

Tijdens de online terugkomdag word er aandacht besteedt aan casuïstiek en kunt u vragen stellen vanuit de praktijk. 

Deze training kent een hoog “hands on” gehalte hierna kunt u direct aan de slag met de uitvoering van de registratie-taken vanuit de Wko. U heeft basiskennis opgedaan van de wetgeving en het ondersteunende systeem van het LRK en de GIR. U weet voorbeeldbrieven te genereren en kent de juiste procedures rondom de aanvragen en wijzigingsverzoeken die bij een gemeente binnenkomen. 

De training wordt verzorgd door Naleving en DUO. 

Na de basistraining, waarin de beleidsmatige kant van het werk wordt uitgelegd, adviseren wij u de knoppentraining van DUO te volgen. Hierin leert u om te gaan met de landelijke systemen waarin gewerkt wordt. Meer informatie over deze training vindt u hier

  Doelgroep

  • Deze training is alleen toegankelijk voor gemeenteambtenaren die zich (gaan) bezighouden met registratie (aanvragen) en wijzigingen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). En voor GGD-medewerkers die in opdracht van de gemeente (een deel van) de registrerende taken uitvoeren.
  • De training is niet relevant voor toezichthouders die geen handhavingstaken hebben. Indien u twijfelt of deze training geschikt is voor u, neem dan contact op met kinderopvang@vng.nl.

  Data en locatie

  Ronde 1 23 januari 2023, 13 februari 2023 en 27 maart 2023 La Vie Meeting Center, Utrecht Inschrijfformulier
  Ronde 2 20 april 2023, 11 mei 2023, 7 september 2023 La Vie Meeting Center, Utrecht Inschrijfformulier
  Ronde 3 10 oktober 2023, 30 oktober 2023, 12 december 2023 La Vie Meeting Center, Utrecht Inschrijfformulier 

  De trainingsdagen duren van 9.30 uur tot ongeveer 16.00 uur. Inloop vanaf 09.15. De online terugkomdag is van 09.30 uur tot 12.30 uur.

   Kosten en annuleren

   Deelname aan deze training kost € 585,- (exclusief btw).

   Kunt u onverwacht toch niet deelnemen, dan kunt u tot 1 maand voor aanvang van de training kosteloos annuleren of kunt u - tot op de dag van de training - een vervanger aanwijzen. Mail uw wijziging o.v.v. de naam van de training aan vngconnectacademie@vng.nl.

   Aanmelden

   Omdat deze training bedoeld is voor gemeenteambtenaren en GGD-medewerkers, kunt u zich alleen inschrijven met een gemeentelijk of GGD emailadres. Is de training op de datum van uw keuze vol, dan komt u op een wachtlijst. Natuurlijk ontvangt u hierover bericht. Naar aanleiding hiervan kunt u ook voor een andere datum kiezen.

   • Inschrijfformulier (volgt binnenkort)

   Meer informatie

   U ontvangt na voltooiing van de training een certificaat van deelname.

   Organisator

   Naleving, VNG Realisatie