De VNG vertegenwoordigt gemeenten bij het maken van afspraken met het rijk over jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het gaat onder andere over het landelijk tarief maar ook over de nieuwe manier van werken volgens het Toekomstscenario. Jeugdbescherming is verplichte hulp bij de opvoeding van kinderen. Jeugdreclassering is verplichte hulp voor jongeren die met de politie in aanraking zijn geweest en een proces-verbaal hebben gekregen.

Rol van gemeenten

Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen, jeugdreclassering en de jeugdhulp die voortvloeit uit een strafrechtelijke of civielrechtelijke beslissing. Zij zorgt daarom voor een kwalitatief en kwantitatief toereikend aanbod van gecertificeerde instellingen (GI’s) die de maatregelen kunnen uitvoeren en voor een toereikend aanbod van jeugdhulp.

Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is ontwikkeld omdat de ondersteuning en bescherming aan kinderen, gezinnen en huishoudens beter kan en moet. Het scenario gaat uit van 4 pijlers: gezinsgericht, rechtsbeschermend en transparant, eenvoudig en lerend. Inmiddels wordt de nieuwe werkwijze volgens het Toekomstscenario al toegepast in proeftuinen. Deze blijken succesvol: gezinnen en kinderen worden beter en sneller geholpen en kinderbeschermingsmaatregelen worden voorkomen. 

Gecertificeerde Instellingen (GI's)

Jeugdbescherming en jeugdreclassering worden uitgevoerd door instellingen die hiertoe van overheidswege zijn gecertificeerd, de zogenaamde gecertificeerde instellingen (GI’s).

Aanbesteden van jeugdhulp en jeugdreclassering

Gemeenten hebben in de Jeugdwet behalve de optie van aanbesteden, ook de mogelijkheid om gecertificeerde aanbieders in de jeugdbescherming te subsidiëren.

Lees meer over het aanbesteden van jeugdhulp

Jeugd en adolescenten strafrecht

Deze checklist helpt jeugdregio’s en justitiepartners concreet bij het opstellen van hun werkagenda Jeugdstrafrecht én hun gezamenlijk werkproces op alle deelonderwerpen. Bij de checklist zitten ook nuttige adviezen voor uw onderzoek naar wat al goed loopt in een regio en wat nadere uitwerking behoeft. 

Publicaties & Brieven