
De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor Nederlandse gemeenten. Dat kan gaan om opvang van vluchtelingen door gemeenten en particulieren, ondersteuning van Oekraïners en Russen die momenteel in Nederland verblijven, risico's voor digitale veiligheid en economische sancties voor Russische bedrijven. Wij informeren u hier via onder meer nieuwsberichten en ledenbrieven. We verwijzen u met name naar het forum over Oekraïne waar we u dagelijks van informatie voorzien en waar u vragen kunt stellen, suggesties doen en aanpakken delen.
Nieuws
Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïners
Om gemeenten te helpen bij het opzetten en beheren van deze opvanglocaties heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïners uitgebracht. Deze krijgt regelmatig een update.
Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO)
In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn.
Vraag en antwoord
-
Een groot deel van de huidige prijsafspraken met Gazprom Energy is voor langere tijd 'vastgezet'. Het beeld bij decentrale overheden is dat bij het ontbinden ervan een forse betaling (boetes) aan Gazprom moet worden betaald, wat niet in lijn is met het besluit om geen Russische staatsbedrijven te financieren.
- Aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven zijn voorts beschermd tegen boetes, schadeclaims en schadevergoedingen als ze de opdrachten en overeenkomsten overeenkomstig Verordening (EU) nr. 833/2014 beëindigen of aanpassen (zie artikel 11).
- Partijen hoeven zich dus geen zorgen te maken bij het ontbinden van een contract. Het is dus niet correct dat een verplichting bestaat tot het betalen van een boete wegens ontbinding, mits de ontbinding uitdrukkelijk wordt verbonden aan de nakoming van de EU sancties.
-
- Gemeenten kunnen dit voorbereiden door een aanbesteding voor een nieuw energiecontract op te stellen en het lopende contract voor 10 oktober 2022 te termineren. Het is goed om in de aanbestedingsstukken op te nemen dat op basis van het sanctiepakket van de EU niet aan Russische partijen kan worden gegund en inschrijvingen niet kunnen winnen waarbij een Russische partij met meer dan 10% van de waarde van opdracht deelneemt als onderaannemer of leverancier. U kunt als aanbestedende dienst zo nodig extra informatie opvragen bij de ondernemer bij twijfel over de inschrijving.
- Aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven zijn voorts beschermd tegen boetes, schadeclaims en schadevergoedingen als ze de opdrachten en overeenkomsten overeenkomstig Verordening (EU) nr. 833/2014 beëindigen of aanpassen (zie artikel 11).
-
- De Europese Commissie en de Juridische Dienst van de Raad (JDR) zijn tot de conclusie gekomen dat het roebeldecreet van Rusland niet in lijn is met het EU sanctieregime. Voor zover in de contracten betalingen in andere valuta dan de roebel is vastgelegd, dient te worden uitgegaan van betaling in deze andere valuta. Het meewerken aan de betaling in roebels zou een schending van de sanctieverordeningen opleveren. Het is voor bedrijven verboden om financiële transacties te doen waarbij de centrale bank van Rusland betrokken is.
- Dat betekent dat bedrijven het aangepaste contract van Gazprom niet kunnen tekenen.
- Nederland schaart zich hier uiteraard volledig achter. Het is op dit moment niet te zeggen wat dit gaat betekenen voor de gaslevering vanuit Rusland.
- Het zou kunnen betekenen dat Gazprom op korte termijn stopt met gasleveringen aan Europese partijen. Het kabinet houdt contact met Gasunie, energieleveranciers en andere lidstaten en monitort de situatie nauwlettend.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Aanpak opvang Oekraïners bij gemeenten in beeld
Gemeenten en inwoners vangen Oekraïense vluchtelingen op. De VNG gaat bij gemeenten langs om te laten zien hoe zij omgaan met de opvang van Oekraïners en het extra werk dat daarbij komt kijken.
Publicaties & Brieven
