De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor Nederlandse gemeenten. Dat kan gaan om opvang van vluchtelingen door gemeenten en particulieren, ondersteuning van Oekraïners en Russen die momenteel in Nederland verblijven, risico's voor digitale veiligheid en economische sancties voor Russische bedrijven. Wij informeren u hier via onder meer nieuwsberichten en ledenbrieven. We verwijzen u met name naar het forum over Oekraïne waar we u dagelijks van informatie voorzien en waar u vragen kunt stellen, suggesties doen en aanpakken delen.

Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïners

Om gemeenten te helpen bij het opzetten en beheren van deze opvanglocaties heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïners uitgebracht. Deze krijgt regelmatig een update.

Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO)

In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn. 

Vraag en antwoord

Meest recente discussies op het VNG-forum

Oekraïne

2624 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 17 mei 2022 om 09:42

Aanpak opvang Oekraïners bij gemeenten in beeld

Gemeenten en inwoners vangen Oekraïense vluchtelingen op. De VNG gaat bij gemeenten langs om te laten zien hoe zij omgaan met de opvang van Oekraïners en het extra werk dat daarbij komt kijken.

Publicaties & Brieven