Organisatie

Regioteam Zorg en Veiligheid, VNG i.s.m. gem. Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Aa en Hunze, stichting Attenta, ervaringswerkers van InBegrepen

Publicatie soort

Overig

Jaar van uitgifte

2022

Een opeenstapeling van problemen kan iemands leven volledig ontwrichten en leiden tot ernstige fysieke en psychische klachten. In het ergste geval kan iemand een gevaar vormen voor zichzelf en/of de omgeving. Het goede nieuws is dat je als gemeente veel kunt doen om een stapeling van problemen te voorkomen. Het preventieplan ‘Stop het stapelen’ biedt gemeenten een handvat om schrijnende situaties, escalatie en veiligheidsissues vóór te zijn. Doel is dat onze inspanningen leiden tot een fijner en stabieler leven voor inwoners, minder veiligheidsrisico’s en minder druk op organisaties in de zorg- en veiligheidssector en op gemeenteambtenaren.

'Stop het stapelen’ is bedoeld voor gemeenten en richt zich speciaal op beleidsambtenaren die opereren op het snijvlak van het sociaal domein en zorg en veiligheid. Het is geen kant-enklaar concept om multiproblematiek te voorkomen maar het helpt om te komen tot een werkbare preventieve aanpak die inwoners meer stabiliteit geeft.

Het preventieplan is een initiatief van de VNG en gemaakt in samenwerking met de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Aa en Hunze, stichting Attenta, ervaringswerkers Désiré van Pel, Cassandra Barkman en Heleen Wadman van InBegrepen, collectief voor ervaringskennis, Anne Czyzewski en de leden van het regioteam Zorg en Veiligheid van de VNG.