Organisatie

VNG

Publicatie soort

Overig

Volledige publicatie

Jaar van uitgifte

2024

De VNG publiceerde onlangs de leidraad Bijzondere lokale omstandigheden onder kwaliteitsborging (BLO's) waarin een werkwijze wordt uitgelegd hoe gemeenten inzicht kunnen krijgen in locatiespecifieke risico’s die van invloed kunnen zijn op het bouwproces. Om deze werkwijze praktisch te maken heeft de VNG een handige checklist BLO's beschikbaar gesteld die kan dienen als hulpmiddel bij het inzichtelijk maken van de bijzondere lokale omstandigheden binnen de gemeente.
 

Hoe werkt de checklist?

De checklist BLO's bestaat uit een lijst van locatiespecifieke risco's die aan de hand van 7 checkvragen kan worden uitgevraagd. Scroll naar onder in het Excel-bestand om een voorselectie van mogelijke risico's te doorlopen. Risico's die zijn gecategoriseerd op de verantwoordelijke organisatie/ketenpartner. Scroll naar rechts om de checkvragen te doorlopen. Ook kunt u hier aangeven waar de specifieke omstandigheid zich bevindt binnen de gemeente.
 

Kolom 1 t/m 4: De risico's

  • In kolom 2 (risico) kunt u een korte beschrijving geven van een specifiek risico of situatie. Het gaat hier om lokale risico's of situaties die ervoor kunnen zorgen dat het bouwresultaat niet aan de bouwtechnische regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Ook wel bijzondere lokale omstandigheden genoemd. De risico's zijn gecategoriseerd per ketenpartner.
  • In kolom 3 (aanvullende informatie) kunt u nog nadere toelichting geven over dit specifieke risico of situatie.
  • In kolom 4 (locatie) kunt u een plaatsaanduiding aangeven (zoals coördinaten, adres of link naar digitale kaart) waar dit specifieke risico of situatie zich bevindt binnen de gemeente.
  • In de blauwe gemarkeerde rijen vindt u mogelijk betrokken ketenpartners.
     

Kolom 5 t/m 12: De checkvragen

  1. Beperkingengebiedactiviteit
    Hier kunt u aangeven of het hier gaat om een beperkingengebiedactiviteit. Dit is een activiteit die de functie van een maatschappelijk belangrijk werk of object kan verstoren. Ter bescherming gelden beperkingen die het bevoegd gezag aanwijst. In dit veld kunt u met JA of NEE beantwoord worden zodat gefilterd kan worden of dit onderdeel toepassingen is of niet.
     
  2. Omgevingsplan    
    Hier kunt u aangeven of dit specifieke risico of situatie opgenomen is in het omgevingsplan. Het omgevingsplan bevat de gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving. In dit veld kunt u met JA of NEE beantwoord worden zodat gefilterd kan worden of dit onderdeel toepassingen is of niet.
     
  3. Advies met en zonder instemming
    Hier kunt u aangeven of op dit specifieke risico of situatie advies met en zonder instemming van toepassing is. De Omgevingswet schrijft voor dat het bevoegd gezag in bepaalde gevallen advies moet vragen voor het een vergunning of een maatwerkvoorschrift verleent. Soms is er ook instemming van dat adviesorgaan nodig voor het nemen van een besluit. In dit veld kunt u met JA of NEE beantwoord worden zodat gefilterd kan worden of dit onderdeel toepassingen is of niet.
     
  4. Bijzondere lokale omstandigheid
    Hier kunt u aangeven of dit specifieke risico of situatie aangemerkt wordt als een bijzondere lokale omstandigheid. In dit veld kunt u met JA of NEE beantwoord worden zodat gefilterd kan worden of dit onderdeel toepassingen is of niet.
     
  5. Artikel 2.20 Bbl 
    Hier kunt u aangeven of op dit specifieke risico of situatie artikel 2.20 Bbl van toepassing is. Zodat de gemeente indien nodig weet hoe toezicht en handhaving te organiseren. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan de regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken. Daarnaast heeft het Bbl regels over de staat en het gebruik van een bouwwerk. In dit veld kunt u met JA of NEE beantwoord worden zodat gefilterd kan worden of dit onderdeel toepassingen is of niet.
     
  6. Aanvullende informatie op artikel 2.20 Bbl
    Hier kunt u aangeven aanvullende informatie opnemen over artikel. 2.20 Bbl indien nodig is om toezicht en handhaving te organiseren. In dit veld kunt u met JA of NEE beantwoord worden zodat gefilterd kan worden of dit onderdeel toepassingen is of niet.
     
  7. Bron van informatie
    Hier kunt u aangeven waar de informatie te vinden is. Zorg ervoor dat de informatiebron vindbaar geborgd is.

 

Vragen of suggesties?

Heeft u vragen over deze checklist? Stel ze dan in de groep Wet kwaliteitsborging bouw van het VNG Forum (meld u aan om toegang te krijgen tot de groep)  of via wkb@vng.nl onder vermelding van ‘Bijzondere lokale omstandigheden’. Suggesties ter verbetering zijn uiteraard ook zeer welkom.