Sinds 2022 hebben alle inwoners in Den Haag toegang tot gratis beveiligde en draadloze wifi. Op alle locaties van de gemeente Den Haag kunnen bezoekers namelijk gebruikmaken van het gratis beveiligde netwerk van Publicroam. Daarnaast kunnen ambtenaren inloggen op Govroam en is voor studenten Eduroam beschikbaar.  

Den Haag is de eerste gemeente die deze drie vormen van gratis veilige wifi aanbiedt.

Jaartal

2023

Gemeente

De drie netwerken zijn daarnaast niet alleen op gemeentelijke locaties aanwezig, maar ook op allerlei andere plekken in de stad. Zo maak je in Den Haag steeds automatisch verbinding met een beveiligd netwerk. En niet alleen in Den Haag. Publicroam is bijvoorbeeld inmiddels op bijna 700 locaties in Nederland beschikbaar. 

Met deze aanpak is het gebruik van beveiligde wifi in Den Haag enorm toegenomen. Ook omdat de gemeente het eigen open wifi-netwerk in de zomer van 2022 heet uitgezet. Veilige wifi is daarmee de norm geworden. 

Waardevol 

Veilig internetten moet de norm zijn. Het beschermen van de persoonsgegevens van onze inwoners is ontzettend belangrijk en vormt een randvoorwaarde Den Haag. Door verbinding te maken met een beveiligd wifi-netwerk zijn persoonlijke gegevens beter beschermd en minder kwetsbaar voor aanvallen van kwaadwillenden. Den Haag heeft daarom de ambitie om het aantal plekken met veilige wifi te laten groeien.  

Het gebruik van Publicroam is bovendien voor alle inwoners kosteloos. Iedereen kan er dus gebruik van maken. Je maakt één keer een gratis account aan en daarna verbind je automatisch met wifi, overal waar Publicroam beschikbaar is. 

Herbruikbaar 

Publicroam, Eduroam en Govroam maken gebruik van open standaarden voor beveiligde wifi. De drie netwerken zijn bovendien eenvoudig in te stellen op bestaande wifi-hotspots. Gemeenten hoeven dus geen extra hardware aan te schaffen. 

Waar zouden we zijn zonder internet? Je hebt het nodig voor je bankzaken, je sociale contacten en om je overheidszaken te regelen. Met dit project maakt de gemeente Den Haag het mogelijk dat iedereen op verschillende plekken in de stad toegang heeft tot internet, ook voor mensen die het minder breed hebben. Gratis, veilig en met respect voor de privacy. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2023.

Gerelateerde links