Het programma Senior Digi Vaardig (SDV) is speciaal ontwikkeld voor ouderen (65-plus) die niet of nauwelijks ervaring met het Internet of digitale media hebben. 
 

Jaartal

2021

Gemeente

Type

Overig type

Digitalisering is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en verandert onze stad de komende jaren ingrijpend. Iedereen moet mee kunnen blijven doen en daar hoort internet nu eenmaal bij. Veel ouderen zijn al digitaal actief, maar er is een groep ouderen die onbekend of onzeker is met digitale middelen. Toch mag de digitale snelweg voor de inwoners geen doodlopende weg zijn. Mee kunnen doen, in contact blijven, zaken zelf regelen en de regie in eigen handen houden… dat geeft vrijheid en een goed gevoel. 

Vooral door de coronapandemie hebben we in het afgelopen jaar gezien hoe belangrijk de digitale wereld voor ons is, bijvoorbeeld om digitaal in contact te blijven met dierbaren, zo nodig digitaal contact met de gemeente, huisarts of praktijkondersteuner, online bankzaken regelen, of online boodschappen bij de supermarkt bestellen. Kortom, het internet en het gebruiken van digitale media kan de wereld echt een stukje leuker en interessanter maken. 

De Open Universiteit (OU) heeft in samenwerking met de gemeente Heerlen en diverse andere organisaties het programma 'Senior Digi Vaardig (SDV)' ontwikkeld; een bundeling van bestaande initiatieven, hulplijnen en (meestal gratis) cursussen. 

Met het Senior Digi Vaardig traject helpt ouderen om wat meer digi vaardig te worden en om die wereld in te stappen. Ouderen vinden het belangrijk om vitaal te blijven en om goed te kunnen functioneren in hun wijk. Ze merken daarbij dat die digitale wereld steeds belangrijker wordt. En ze merken ook dat zij graag wat meer digitaal vaardig zouden willen zijn om daar gebruik van te maken. 

SDV is in 2021 aangeboden in twee wijken in gemeente Heerlen: Heksenberg en Hoensbroek/Centrum-De Dem. In 2022 wordt SDV aangeboden in Caumerveld- Douve Weien. 

De Open Universiteit onderzoekt wat het effect van het programma is met een voor- en na peiling. Daarbij wordt natuurlijk gekeken of de deelnemers aan het programma inderdaad digitaal vaardiger zijn geworden. Maar de onderzoekers kijken ook naar wat het effect is van grotere digitale vaardigheid op eenzaamheid en op het gevoel van veiligheid. 

SDV omvat verschillende onderdelen. De deelnemer krijgt elke week een informatiefolder thuisgestuurd met nuttige informatie over bijvoorbeeld de digitale wereld, de digitale apparatuur, het aanmaken van accounts, sociale media, overheidsdiensten/instellingen digitaal en internetbankieren. Daarmee ontvangt de deelnemer dus gratis nuttige informatie voor thuis. Daarnaast kan worden deelgenomen aan activiteiten, bijvoorbeeld een cursus, zoals 'Doe Digitaal Mee', ‘Digitaal Trapveld’, ‘Ook Digitaal!’, 'Klik en Tik', 'Digisterker', 'Grip op Geld', , en 'Omnibuzz – Digitale klantcommunicatie',. Deze zijn meestal gratis. Verder zijn er verschillende hulplijnen indien de deelnemer thuis vast loopt met een digitaal probleem, bijvoorbeeld 'SeniorWeb', 'DigiHulplijn', en 'Helpdesk Welkom Online'. 

Naast deze onderdelen wordt het  programma geëvalueerd zodat het nog verder verbeterd kan worden voor de toekomst. Daarom wordt aan de deelnemers gevraagd om twee keer een vragenlijst in te vullen, één voorafgaand en één na het programma. Het doel hiervan is (naast onderzoeksdoeleinden) het ontwikkelen van een protocol om SDV in andere wijken/buurten en zelfs gemeentes te kunnen implementeren.