Ping Ping is een app ontwikkeld voor 18 jarigen om de zaken te regelen die 18 jarigen moeten regelen. Stap voor stap. Met een passende route voor hun situatie. Deze casus is finalist van #GemeenteDelers 2022.

Jaartal

2022

Gemeente

De app helpt hen met het regelen van onder andere een DigiD, een zorgverzekering en zorgtoeslag. De app vertelt ook waaróm ze dingen moeten doen, en verwijzen direct door naar de juiste plek bij de juiste instantie. En kan direct hulp bieden bij problemen vanuit de Ping Ping community met ervaringsdeskundigen en professionals.

Bekendheid App

Hoe breng je de app bij jongeren? Dat vraagt om wat creativiteit. Amsterdam stuurt ze gewoon een verjaardagskaart als ze bijna 18 worden, en raadt ze aan de app alvast te downloaden. Inmiddels hebben bijna 600 jongeren in Amsterdam de app gedownload, en vervolgens doorlopen.
Ook andere gemeenten hebben interesse getoond. Rotterdam en Sittard gaan ook mee doen. Zwolle, Diemen, Utrecht en Den Haag, denken er nog over na. De app heeft aan de achterkant een dashboard waarbij gemeenten precies kunnen zien wat hun jongeren al wel en niet hebben geregeld. 

Voorkomen van schulden  

De app is bedoeld om te voorkomen dat jongeren hun basis niet regelen en daardoor in de schulden komen. Door de app te gebruiken gaan meer jongeren zich op tijd verzekeren. Vragen ze op tijd zorgtoeslag aan, waardoor ze niet in de schulden komen. En hebben ze door de app een positieve ervaring met overheidscommunicatie. In het dashboard van PingPing kunnen gemeenten de data verschaffen waarmee ze hun beleid kunnen verbeteren. 
 
De app Ping Ping is sinds 2021 actief in Amsterdam. Voor het einde van het jaar sluit ook Rotterdam aan en er zijn gesprekken met verschillende gemeenten. De app is Open source gebouwd, en het aansluiten van gemeenten op de Fiks je Basis route is heel simpel. Ze moeten 3 locale doorverwijzingen aanleveren, en kunnen de app dan gelijk inzetten voor hun jongeren. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2022 minimaal 5 andere gemeenten zijn aangesloten.
In 2022 wil de gemeente Amsterdam Ping Ping samen met andere gemeenten verder uitbouwen, door meer routes toe te voegen. Bijvoorbeeld voor 16 jarigen over hun (brommer) rijbewijs, en wat te doen bij een CJIB boete, en de stappen die je moet uitvoeren als je gaat studeren.