Onderzoek van Nieuwsuur toont aan dat bijna de helft(!) van de Nederlandse gemeenten haar inwoners gebrekkig informeert. Ook raadsleden kunnen moeilijk de relevante informatie vinden om hun controlerende taak goed uit te voeren. Met MAAT kan dit verbeterd worden!
MAAT is een AI-gebaseerde tool voor het vinden van relevante informatie. Met behulp van Artificial Intelligence (AI) doorzoekt MAAT documenten, video- en audiofragmenten van (raads-)vergaderingen. Door de AI in MAAT worden niet alleen exacte matches gevonden zoals bij normale zoekfunctionaliteiten in raadsinformatiesystemen, maar ook contextueel relevante informatie (b.v. synoniemen). Ook worden automatisch transcripten gemaakt van vergaderingen, zodat precies teruggevonden en beluisterd kan worden wanneer iets gezegd is. Via een handige interface maakt een inwoner of raadslid hiervan een tijdlijn of dossier en exporteert deze. Binnen het dossier kan met generatieve AI automatisch een samenvatting gemaakt worden en/of specifieke vragen beantwoord worden.
Kortom: een handig verlengstuk voor raadsleden en griffies om hun taken uit te voeren en een tool die gemeenten naar het juiste niveau van WOO tilt naar haar inwoners!
Jaartal
2025Gemeente
Succesvol
Deze casus is succesvol omdat MAAT het probleem zoals beschreven door Nieuwsuur oplost. MAAT is een innovatieve oplossing voor een veelvoorkomend probleem binnen gemeenteraden: het efficiënt en volledig vinden van raadsinformatie. Door gebruik te maken van AI, verbetert MAAT de vindbaarheid van zowel documenten als video- en audiofragmenten, waardoor raadsleden en griffiers sneller en nauwkeuriger informatie kunnen terugvinden. De mogelijkheid om dossiers en tijdslijnen samen te stellen en te exporteren bespaart tijd en verhoogt de productiviteit. Bovendien zorgt de gebruiksvriendelijke interface ervoor dat gebruikers eenvoudig en intuïtief kunnen navigeren.
Het succes is zichtbaar via de uitrol van MAAT naar gemeenten. MAAT is namelijk inmiddels operatief bij de gemeenten Apeldoorn, Zoetermeer, Emmen, Enschede, Bodegraven, Maastricht, Het Hogeland, Westerkwartier, Westerwolde en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De positieve feedback van gebruikers, zoals de verlenging van het contract door de gemeente Maastricht, benadrukt de waarde en effectiviteit van MAAT in het ondersteunen van een transparante en goed functionerende lokale democratie!
Waardevol
Als burger wil je weten wat er speelt in je gemeente. Als regionale krant of lokale omroep zoek je snel relevante informatie voor nieuwsberichten. Als raadslid wil je de juiste informatie vinden om een volledig dossier te vormen en zaken sneller op te pakken. Maar hoe vind je deze informatie in urenlange vergaderingen of tienduizenden documenten? Met MAAT wordt dat eindelijk makkelijker. De AI-gebaseerde zoekfunctie zorgt ervoor dat niet alleen raadsleden, maar ook journalisten, burgers en andere belanghebbenden sneller en vollediger toegang hebben tot gemeentelijke informatie. Dit draagt bij aan een transparantere overheid (Wet Open Overheid) en een beter geïnformeerd publiek. Op zijn beurt helpt dat om het vertrouwen te versterken en herstellen in de lokale overheden.
Voor raadsleden concreet maakt MAAT het eenvoudiger om informatiedossier samen te stellen en onderbouwde besluiten te nemen. Burgers profiteren hiervan, omdat hun vragen sneller worden beantwoord en problemen efficiënter worden opgelost. Dit maakt MAAT een waardevolle schakel in een inclusieve en transparante lokale democratie.
Duurzaam
MAAT is duurzaam omdat het direct bijdraagt aan Global Goal 16 (sterke publieke diensten) door de lokale democratie effectiever te maken via verbeterde informatievoorziening. De tool ondersteunt ook Global Goal 9 (innovatie) door AI-technologie in te zetten voor publieke dienstverlening. De inclusieve aanpak sluit aan bij Global Goal 10 (ongelijkheid verminderen) doordat het systeem informatie beter toegankelijk maakt voor iedereen, ongeacht hun digitale vaardigheden.
Door raadsinformatie beter vindbaar te maken, versterkt MAAT de lokale democratie en participatie. Raadsleden kunnen hun controlerende taak effectiever uitvoeren en beter geïnformeerde besluiten nemen over duurzaamheidsvraagstukken in hun gemeente. De tool draagt bij aan Global Goal 11 (duurzame gemeenschappen) door het democratisch proces te versterken en transparantie te bevorderen in lokaal bestuur. De actieve verzameling en implementatie van gebruikersfeedback zorgt voor continue verbetering en waarborgt daarmee de langetermijnwaarde van MAAT.
Herbruikbaar
Deze casus is herbruikbaar omdat alle gemeenten met dezelfde uitdaging worstelen en MAAT een generieke oplossing biedt voor elke gemeente. Dit komt omdat MAAT geïntegreerd kan worden op alle bestaande raadsinformatiesystemen (iBabs, Qualigraf, Notubiz en GO). Dit maakt implementatie in verschillende gemeenten onafhankelijk van de huidige vergadersoftware en daarmee eenvoudig en toegankelijk. Bovendien is MAAT modulair opgebouwd, zodat gemeenten de functionaliteiten kunnen afstemmen op hun specifieke behoeften en budget.
Dankzij documentatie, instructievideo’s en handleidingen kunnen gemeenten de tool zelfstandig implementeren en beheren. De technologie is generiek toepasbaar, wat betekent dat MAAT niet alleen geschikt is voor raadsinformatie, maar ook waardevol is voor andere overheidsorganisaties die worstelen met informatiebeheer. Zo is de tool bijvoorbeeld succesvol ingezet voor het beter beschikbaar maken van informatie over het nieuwe pensioenstelsel, maar is ook het vinden van de juiste informatie uit documentbeheersystemen mogelijk.
Meerdere gemeenten hebben al interesse getoond, wat de potentie voor landelijke uitrol bevestigt. Door continue verbetering op basis van gebruikersfeedback blijft MAAT relevant en schaalbaar, ongeacht de grootte van een gemeente of de hoeveelheid data.
Winnen
Deze casus zou moeten winnen om drie redenen.
1) Het biedt concreet een oplossing voor het probleem zoals geschetst door Nieuwsuur. Deze casus zou moeten winnen omdat MAAT de toegankelijkheid en vindbaarheid van raadsinformatie revolutioneert, wat leidt tot een transparantere en inclusievere lokale democratie. Kortom: een winst voor de inwoner, raadslid, griffie en de lokale democratie!
2) Het is technologisch een voorbeeld casus. Hoe zetten we op een ethische en verantwoorde manier ook echt AI in en praten we niet alleen maar over toepassingen en risico's. Daarmee is het een voorloper op het gebied van AI, waarbij het ook echt praktisch wordt ingezet!
3) Door te winnen krijgt de casus extra aandacht en daarmee een betere positie om MAAT als plugin standaard te integreren op elk raadsinformatiesysteem. Waarom apart als gemeente elke keer opnieuw het wiel uitvinden als er een goede oplossing is..? Door dit samen op te pakken creëren gemeenten schaalvoordeel en kunnen we samen op basis van feedback de meest waardevolle en duurzame oplossing voor gemeentelijke informatievoorziening bieden.
Datum start
Februari 2021 voor een innovatie challenge van het ministerie van economische zaken
Datum eind
Deze casus is nog volop in beweging! Op dit moment zijn er al 10 gemeenten aan boord, maar het is nog lang niet uitgerold. Sterker nog, de gemeente ziet steeds meer interesse en groeimogelijkheden in het vooruitzicht.
Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2025.