Bij de gemeente Arnhem merkten ze dat de brede ondersteuning voor kinderen en jongeren duidelijk een andere tak van sport is dan het ondersteunen van hun ouders. 

Jaartal

2024

Gemeente

Bij de gemeente Arnhem merkten ze dat de brede ondersteuning voor kinderen en jongeren duidelijk een andere tak van sport is dan het ondersteunen van hun ouders. Daarom betrokken zij twee jongerenwerkorganisaties om hen écht te kunnen bereiken. In gesprek met Lydia Corporaal, vanaf het eerste uur betrokken als coördinator van het Lokaal Expertiseteam.

In de wijk Presikhaaf werkt Presikhaaf University als jeugd- en jongerenwerkorganisatie aan gelijke kansen voor kinderen en jongeren. Daarnaast is er het AM-supportteam voor jongeren uit de lagere sociaal-economische wijken. Hun doel is om jongeren in Arnhem ‘maatschappelijk fit’ te maken. Beide organisaties werkten al samen in Oprecht Arnhem en bundelden hun krachten in het Lokaal Expertiseteam. Hiermee vonden ze een laagdrempelige manier om contact te leggen met kinderen en jongeren die recht hebben op brede ondersteuning. 

140 individuele kinderen

Op 1 september 2023 startte het Lokaal Expertiseteam met 9 medewerkers. “Het streven was om voor het eind van het jaar ongeveer 60 kinderen te hebben bereikt. Dat is ruimschoots gelukt: begin december hadden we al contact met 140 individuele kinderen.” Lydia is er echt trots op: “We hadden natuurlijk geen kant en klare lijst om te bellen, maar dat was ook niet nodig. Onze wortels liggen echt in deze wijk én binnen de gemeenschap.” Communicatie via de wijkkranten en nieuwsbrieven helpt hen daarbij. Maar het belangrijkste is wel dat het team echt naast de wijkbewoners staat. Lydia: “Wij zijn de community.” 

Hart van de samenleving

Een van haar collega’s in het team is ook lid van de Facebookgroep van gedupeerde ouders in Arnhem. “We zagen dat een ouder steeds negatief reageerde op berichtjes.” Het team nam contact op met de moeder in kwestie en beetje bij beetje werd duidelijk waar haar kinderen en zijzelf beter van zouden worden. “Pas toen we doorvroegen werd duidelijk dat het onder andere over haar zoontje ging, dat geen lid kon worden van de voetbalvereniging. En over haar dochter die door haar verdriet doorsloeg naar vijandigheid. Via de moeder kwamen we in contact met haar kinderen. We betaalden de contributie voor de voetbalclub en zorgden voor sportkleding.” Ook de dochter kon worden geholpen. “We zetten onze jongerenwerk-pet op, en vonden mensen in ons netwerk die haar wilden begeleiden. Ook door onze achtergrond in het jongerenwerk staan we in het hart van de samenleving” 
Het team werkt niet vanuit een loket, maar is dagelijks te vinden in de wijk. “Zo zien én horen we de mensen. En dat is belangrijk want je moet investeren in het vertrouwen van de ouders”, zegt Lydia. “En dan nog kun je niet alles oplossen. “Ik blijf het lastig vinden: jongeren die 18 jaar worden en dan ineens worden losgelaten door jeugd-/of pleegzorg. Ze staan dan gewoon op straat. Dat is niet te herstellen, maar we kunnen wel maximaal inzetten op het bieden van acute hulp.”

Geen gouden bergen

Tijd is een belangrijk woord. “Ouders én kinderen stellen zich niet zomaar open voor ons, dat heeft tijd nodig”, vertelt Lydia. “We merken het zo vaak: ouders staan vooral in de overlevingsstand en zijn zich niet bewust van andere mogelijkheden, zoals de brede ondersteuning.” De leden van het Lokaal Expertiseteam spreken het dagelijks uit: ‘Ik zie jou, en ben er om te horen wat je nodig hebt’ Maar ze beloven zeker geen gouden bergen.

Zelf merkt Lydia dat het zoveel groter is dan ze eerst dacht. “De wonden zijn dieper dan we dachten, en we zijn er niet alleen om pleisters te plakken. We moeten de wond laten helen: door behandeling maar ook door genezing.”

Het gaat dus niet alleen om het aanschaffen van voetbalkleding. Het is veel meer dan dat: “Doordat het zoontje van deze ouder nu de juiste kleding heeft, kan hij sporten en wordt hij daardoor ook weerbaarder. En dat is genezing”. Wat Lydia ook ziet is dat de gedupeerde ouders en ook hun kinderen echte overlevers zijn: “Ze vechten om toch nog wat van hun leven te maken. Daarom moeten we niet vergeten te kijken naar de kracht van de kwetsbaarheid. En bedenken dat elk kind anders is, en vraagt om een eigen benadering”.