Op een aangename en ontspannen manier andere inwoners van je stad leer kennen die je anders niet zou tegenkomen. De gedachte van het stadsdiner is dat je meer gevoel voor je stad en haar inwoners krijgt naarmate je er een duidelijker beeld bij hebt. Zo’n beeld kun je het beste vormen onder een ontspannen etentje, vandaar het StadsDiner. 

Jaartal

2022

Gemeente

Type

Overig type

Het Stadsdiner heeft onmiskenbaar een bewogen geschiedenis achter de rug! In 2022 gaat het in Amsterdam weer van start!.

De opzet 
Via de site en in samenwerking met de gemeente kun je je opgeven om aan te schuiven bij het stadsdiner. Het idee is dat jij zelf een tweede persoon meevraagt naar het StadsDiner. Wel is het de bedoeling om een zo representatief mogelijke groep te krijgen, ten opzichte van de stad. Hou daar ook rekening mee in de keuze van jouw gast en neem dus niet je tweelingbroertje mee. De thema's waren in het verleden migratie, identiteit, burgerschap, overlast, etc. Dit keer zijn het andere actuele thema's: o.a. statushouderschap, diversiteit, bewegen, obesitas onder jongeren en kinderen, etc. 
In overleg met deserterend gemeente en lokalen partners wordt een thema gekozen!  

Uitdagender en leuker is het om een onbekende mee te vragen, iemand wiens gedachten en ideeën je wel aangaan maar die je anders niet te weten komt. Misschien zelfs iemand die je nooit hebt durven aanspreken. 
Het kan de bakker zijn, of een hangjongere in Oost, of je onderbuurvrouw van veertig, of die oma die altijd ’s ochtends bij de tramhalte staat. Verzin het maar. Maar let op: het is geen date-diner, maar een StadsDiner. Je zit ook niet alleen met je introducé aan tafel, maar aan een tafel voor zes of acht.

Met de Stadsdiner formule vervult de gemeente een brugfunctie in het realiseren van eenheid in verscheidenheid, synergie, innovatie, interactie en dialoog tussen mensen en culturen. De gemeente Amsterdam is als voorstander van diversiteit en besteed ruime aandacht aan de realiteit van maatschappelijke pluriformiteit. Daardoor wordt tegelijkertijd bijgedragen aan de gemeenschappelijkheid en solidariteit in de Nederland samenleving.‬ 

Bekend maakt bemind 
‘Onbekend maakt onbemind’ en ‘wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet’ zijn oud-Nederlandse gezegden, maar daarom niet per se goede voorbeelden. De gedachte van het StadsDiner is dat je meer gevoel voor je stad en haar inwoners krijgt naarmate je er een duidelijker beeld bij hebt. En dat kan door te eten met onbekenden. 

Een vervolg Stadsdiner 
Eén tafel meldde de dag na het StadsDiner dat ze al een restaurant hadden gevonden dat tegen sterk gereduceerd tarief gastheer wilde zijn voor een stadsdiner. Dat groepje wil ook nog iets rond kerst opzetten. Ook buiten Amsterdam is het idee aangeslagen: Met meer dan 20 steden die zich hebben aangemeld! 

Het Stadsdiner had blijkens zijn thema's en onderwerpen een sterk dienstverlenend karakter; zo voorzag de organisatie in de behoefte van de deelnemers. Ondertussen groeide wel het aantal gemeenten die graag het Stadsdiner willen adopteren en blijken de voornoemde diensten van de Atlasbridges Relatief succesvol. 

Wegens dit succes heeft AtlasBridges besloten nog meer edities te gaan organiseren in 2022. Op de site AtlasBridges.nl kan iedereen zich direct aanmelden. Zelf is natuurlijk ook een Stads- of DorpsDiner te organiseren.  
AtlasBridges is een internationaal non-profit organisatie die een bijdrage levert aan de maatschappij middels educatieve, culturele, sociale en wetenschappelijke activiteiten en projecten.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2022.


 

Gerelateerde links