De Crime Game geeft preventie over ondermijnende criminaliteit door deelnemers in de huid van een drugscrimineel te laten kruipen. Hierdoor hebben deelnemers op spelenderwijze de gevaren van drugscriminaliteit kunnen ervaren. Dat werkte beter dan simpel weg vertellen.
Jaartal
2023Gemeente
Verandering begint vaak bij de ouders en kinderen thuis aan de keukentafel. Uit onderzoek is bekend dat het gesprek over ondermijnende criminaliteit vaak niet of te summier wordt besproken tussen ouders en kinderen. Het is belangrijk om daar verandering in te brengen, zodat jongeren weerbaarder de straat op gaan.
En als dan één van de vele reacties is geweest: “wij hebben 3 uur lang tijdens de Crime Game dit onderwerp gezamenlijk met onze kinderen besproken in de auto” dan kan geconcludeerd worden dat een mooi doel is behaald.
Het project heeft ruim 600 deelnemers gehad en vele positieve reacties!
Waardevol
Landelijk gezien is ondermijnende criminaliteit een groot probleem. Steeds meer jongeren komen op jonge leeftijd in aanraking met drugs en ouderen weten niet of nauwelijks wat nou echt de signalen zijn van ondermijnende criminaliteit. Om te voorkomen dat jongeren het verkeerde pad inslaan, om inwoners bewuster te maken van de gevaren en het leren herkennen van signalen, draagt de gemeente bij aan de gezamenlijke aanpak van Ondermijnende criminaliteit. Een aanpak die niet alleen van de politie is, maar waarbij die samenwerking zo ontzettend belangrijk is! Dit project vergroot de bewustwording over ondermijning en de meldingsbereidheid, verklein de afstand tussen politie/gemeente en de inwoner en draagt bij aan de integrale samenwerking van de aanpak ondermijning.
De Crime Game is een moderne Puzzelrit. Deelnemers leggen met de auto een tocht door de gemeente af, waarbij ze 9 fysieke locaties moeten bezoeken. Op deze locaties spelen er echte scènes af op het gebied van drugscriminaliteit, doormiddel van acteurs / settingen / materialen / geuren nezovoorts. Denk hierbij aan: een-echt-drugslab, hennepkwekerij, dumpplek en witwaslocatie.
Tijdens de tocht moeten de deelnemers proberen vragen te vinden en te beantwoorden. De tocht wordt versterkt door een verhaallijn die is opgenomen met de acteur Raymond Thiry, bekend van de misdaadserie Penoza. Via QR codes op de route komen film en puzzelrit bij elkaar. Dit alles is zo gemonteerd dat andere gemeenten gemakkelijk de filmpjes en het concept kunnen overnemen en zelf kunnen gaan uitrollen. Het concept leent zich voor een puzzeltocht, maar zou ook dynamisch in 1 gebouw kunnen plaats vinden. De hoofdboodschap is: Misdaad loont niet!
Preventie vanuit een heel ander perspectief. Mensen hebben een erg leuke dag waarbij ze ontzettend veel informatie hebben opgedaan. Dit resultaat is niet te behalen met enkel een informatieavond. Het concept is geschikt voor 10 jaar tot 99+
Het draagt bij aan de gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit, waarbij de weerbaarheid van de inwoners sterk wordt vergroot.
Dit praktijkvoorbeeld was winnaar in de categorie Inclusieve samenleving regulier complex voor de #GemeenteDelers 2023.