Het bevorderen van de sociale cohesie in de buurt en het vergroten van de veerkracht van het individu.

Jaartal

2021

Gemeente

De kernactiviteit van Buurt in Bloei is het leggen van verbindingen op basis van talent, door middel van twee interventie strategieën:  

1. De talentgerichte individuele benadering:  
Hierbij richt de verbinder zich op het persoonlijk ontwikkeltraject van de inwoner. Met behulp van de talentscan (jaarlijks 1100) onderzoekt de verbinder de mogelijkheden van de inwoner. Op basis van die mogelijkheden kan de inwoner gematched worden aan bijvoorbeeld de ondersteuningsvraag van een andere inwoner in de buurt of aan een ontwikkelplaats (400 stadsbreed), zoals een buurtinitiatief of een lokaal bedrijf (jaarlijks 1000 matches).  

Als niet direct helder is wat het talent van de inwoner is, kan deze ook deelnemen aan de Kom tot Bloei training. In deze training is meer ruimte voor de zoektocht naar talent en wordt gebruik gemaakt van elkaar s netwerk. Vervolgens komt ook hier meestal een voorstel uit voor een match aan een ontwikkelplaats.  

2. De Buurtbenadering: 
Hierbij begint de verbinder met een analyse van de buurt, hij gebruikt hiervoor data vanuit de buurtkijker, maar voert ook huis aan huis gesprekken uit, om inwoners te spreken. De verbinder zoekt dan samen met inwoners naar mogelijkheden om talent in te zetten voor de buurt. Op basis van alle gesprekken formeert de verbinder een kernteam om de buurtbenadering verder te vergroten. Het kernteam wordt door de verbinder gecoacht om een onafhankelijk, daadkrachtige groep te vormen van betrokken inwoners. Onder een kernteam vallen o.a. projectdragers die buurtinitiatieven coördineren en betrokken inwoners die een meer uitvoerende rol hebben binnen die buurtactiviteiten (900 betrokken inwoners in 21 netwerken).  

Er zijn 30 verbinders werkzaam, verdeeld over 8 wijkteams. 

Buurt in Bloei is een preventieve interventie. Om de publieke waarde zichtbaar te maken is gebruik gemaakt van de social profit canvas. Over de waarde is afgelopen jaar een publicatie verschenen; Buurt in Bloei, een waardevolle aanpak? Ja! 
De gemeente  gebruikt de dimensies en indicatoren van de meetlat sociaal kapitaal uit de publicatie ‘Sociale samenhang: wat ons bindt en verdeelt’ om bevindingen van Buurt in Bloei te kunnen vergelijken met landelijke informatie over sociale cohesie. 

Het onderzoek geeft verschillende indicatoren voor onderdelen van sociale cohesie. Vanuit Buurt in Bloei zien we zes relevante indicatoren:  
1. Zorgen voor elkaar. Zijn bereid om iets voor elkaar en hun buurt te doen 
2. Ontmoeten van nieuwe mensen in de buurt 
3. Respect hebben voor elkaar en de diversiteit in de buurt 
4. Samen dingen doen & meedoen aan activiteiten in de buurt 
5. Zetten hun talent in om bij te dragen aan hun buurt 
6. Samen dingen doen: Participeren in activiteiten in de buurt 

Het is te vroeg om nu al de conclusie te trekken dat de sociale cohesie door Buurt in Bloei vergroot wordt. Toch kunnen er met de cijfers uit de publicatie de eerste verbanden gelegd worden tussen de inzet van Buurt in Bloei en de invloed op de sociale cohesie. 
Vanuit de redeneerlijnen in de social profit canvas:

Het directe resultaat van de talentgerichte individuele benadering is dat de deelnemer zichzelf ontwikkelt, meer zelfvertrouwen krijgt en zijn netwerk vergroot. Dat draagt op termijn bij aan inwoners die sterker staan in de samenleving waardoor hun hulpvraag kleiner wordt en de zelfredzaamheid wordt vergroot. 
Het directe resultaat van de buurtbenadering voor de netwerken is dat er een grotere variatie aan activiteiten is waar inwoners aan mee kunnen doen. En een mogelijke uitkomst voor de deelnemers aan het initiatief is dat zij meer betrokken raken bij hun buurt. Dat draagt op termijn bij aan de grotere verbondenheid tussen inwoners. Ook zullen naar verwachting meer inwoners een actieve rol gaan spelen de buurt. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2022.