Nieuws
De VNG en de Kamer van Koophandel krijgen van verschillende gemeenten vragen over dienstverlening aan startende ondernemers. We willen via een uitvraag van het panel economie van de VNG inzicht krijgen in de mate waarin startersdienstverlening al wordt aangeboden.
De uitkomsten van de recente uitvraag van het VNG-panel economie over de arbeidsmarkt van de toekomst zijn bekend. De meeste gemeenten hebben aansluiting gevonden in (boven)regionale samenwerkingen. Ze werken samen met verschillende partners uit de overheid, ondernemers en het onderwijs.
De Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer staat online. Deze praktische en zeer compacte toolkit biedt overheidsorganisaties concrete richtlijnen om content te creëren die ondernemers met financiële zorgen motiveert om in actie te komen.
Doordat de prioriteit ligt op woningbouw is de economische functie onder druk komen te staan. Maar (ruimte voor) ondernemen en werk zijn de basis voor het verdienvermogen van ons land. De VNG benoemt in een position paper de opgaven die gemeenten zien en waar zij voor staan samen met provincies en het rijk.
De Eerste Kamer heeft de Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen. Met de wet wordt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn verwerkt in nationale wetten. Daarmee worden bedrijven verplicht om hun (vooral elektronische) producten en diensten toegankelijk(er) te maken.
De 'Actieagenda mkb-dienstverlening 2024-2026' helpt gemeenten om hun dienstverlening beter af te stemmen op de verwachtingen en behoeften van ondernemers. De agenda richt zich zowel op kortetermijnacties als op structurele versterking van de ondernemersdienstverlening, met een focus op het brede mkb.
Op verzoek van de Tweede Kamer is onderzocht wat nodig is om de kermistraditie- en cultuur in Nederland te behouden. De manier waarop de kermis door gemeenten wordt georganiseerd kwam als een van de knelpunten naar voren: aanleiding voor EZK en de VNG om een Wegwijzer gemeentelijk kermisbeleid op te stellen.