Professioneel (collectief) opdrachtgeverschap en opdrachtnemerschap

Professioneel (collectief) opdrachtgever- en opdrachtnemerschap

Er is geen blauwdruk is voor professioneel (collectief) opdrachtgever- en opdrachtnemerschap. Dat neemt niet weg dat we kunnen leren van de ervaringen van andere jeugdregio’s. Op deze pagina vindt u de verhalen en adviezen van verschillende jeugdregio’s, gemeenten en aanbieders.


Tijdelijk Fonds als aanjager van de transformatie in Holland Rijnland

In Holland Rijnland wordt gewerkt met een Tijdelijk Fonds. Het fonds heeft als doel om innovatie in de jeugdhulp te stimuleren. We spraken Erna Wieling (senior beleidsmedewerker jeugd, gemeente Noordwijk), Maria Brandsma (accountmanager, TWO Jeugdhulp Holland Rijnland) en Ria van der Plas (manager, Cardea).

Interview | Werken vanuit kernwaarden in Haarlem

Joram en Bo

Luister naar me. Zie mijn talenten. Oordeel niet over me. Het zijn voorbeelden van kernwaarden die jeugdigen in Haarlem hebben opgeschreven. Als antwoord op de vraag: wat vind jij het allerbelangrijkst? De gemeente neemt de kernwaarden als uitgangspunt voor de jeugdhulp. De kernwaardencampagne is ontstaan uit de vraag: hoe kunnen we de jeugdhulp beter maken en meer vanuit de bedoeling werken?, vertelt Joram van Leeuwen, contractmanager in Haarlem en Zandvoort. ‘We wilden ons opdrachtgeverschap verbeteren. Eerst zijn we gaan nadenken over procesmatige onderwerpen zoals grip, sturing en monitoren. Tot we ons realiseerden dat we de zorg beter kunnen maken op basis van de verhalen van onze jeugdigen en gezinnen.

Logisch om de doelgroep zelf te vragen wat zij belangrijk vinden in het contact met de hulpverlener of de gemeente.

Interview | Breed aanbesteden én bouwen aan partnerschap in regio Midden IJssel - Oost Veluwe

Swagerman

In de regio Midden IJssel – Oost Veluwe wordt de inkoop Jeugd via aanbesteding vorm gegeven, waarbij ruimte is gecreëerd voor partnerschap en innovatie. De jeugdregio erkent dat transformatie dialoog, flexibiliteit en daarmee ook ruimte in de contractering vereist. Hierover gingen we in gesprek met deze jeugdregio. Hoe is de inkoop van specialistische jeugdhulp vormgegeven in deze jeugdregio en wat zijn lessen voor de toekomst? En hoe kan je in partnerschap samen handen en voeten geven aan de transformatie? We spraken Maarten Swagerman, strategisch inkoopadviseur bij de regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe.

Interview | In Zuid-Holland Zuid trekken inkoop en beleid samen op als tandem

Dennis Gerits

Bij het decentraliseren van de jeugdhulp is in 2014 door de 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid de Serviceorganisatie opgericht. Doel is om door krachten te bundelen sturing op de jeugdhulp mogelijk te maken. Een groot aantal taken is gedelegeerd en belegd bij de Serviceorganisatie, die naast inkoop en contractering, contractmanagement, budgetbeheersing, informatievoorziening ook een accountmanagements- en beleidstaak heeft. Dit laatste betekent dat beleidsmatige mensen ook in dienst zijn van de gemeenschappelijke regeling en beleid maken voor de regio, een uniek gegeven. Wij spraken met Dennis Gerits, teamcoördinator beleid bij Serviceorganisatie Jeugd ZHZ.

Interview | In Nijmegen wordt op de transformatie gestuurd met maatschappelijke businesscases

Frings en Brekelmans

Om beleidskeuzes rond de transformatie van de jeugdhulp te onderbouwen heeft gemeente Nijmegen acht maatschappelijke Business Cases (mBC’s) opgesteld. De mBC’s betreffen onder meer kinderen met chronische somatische problematiek, het alternatief voor jeugdhulp met verblijf en vroeg aanpakken van problemen op de vindplaats school. De prognoses in de mBC’s maken voor de periode 2016 – 2020 inzichtelijk welke investeringen er voor een bepaalde interventie nodig zijn, tot welke maatschappelijke effecten en kostenbesparingen dit leidt, en voor welke stakeholders deze kostenbesparingen gelden. Wij spraken met Bert Frings, wethouder Nijmegen en Corina Brekelmans, projectleider Transformatie Sociaal Domein bij gemeente Nijmegen.