Formele titel

Besluit van [datum] tot wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving en het Omgevingsbesluit in verband met gemeentelijke instrumenten voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie)

Kamerstuknummer

Concept-Besluit

Inhoud

Het Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie is een uitwerking van het wetsvoorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (https://wetgevingskalender.overheid.nl/regeling/WGK010405). Met dit besluit wordt nader invulling gegeven aan de bevoegdheid voor gemeenten tot het stellen van regels om de transitie in de gebouwde omgeving van aardgas naar duurzame alternatieven tot uitvoering te brengen. De gemeente kan hiertoe bepaalde wijken aanwijzen waar een energievoorziening met duurzame energie beschikbaar komt ter vervanging van het aardgas (de aanwijsbevoegdheid).

Dit besluit bevat onder meer de vereisten aan een warmteprogramma (eerder: transitievisie warmte) en het omgevingsplan onder de Omgevingswet. In dit besluit is ook een deel van de waarborgen horend bij de aanwijsbevoegdheid juridisch verankerd, zoals een redelijke termijn en betaalbaarheid.

Wat verandert deze wet?

Om klimaatverandering tegen te gaan, streven we naar ten minste 55% CO2 reductie in de Klimaatwet en richten we ons in het beleid op een hogere opgave, wat neerkomt op circa 60% in 2030 ten opzichte van 1990. Zo willen we klimaatverandering zoveel als mogelijk tegengaan en zo ons land leefbaar houden voor de toekomstige generaties. 
In de gebouwde omgeving zal het tegengaan van klimaatverandering voor een belangrijk deel worden bereikt via een wijkgerichte aanpak, onder regie van gemeenten. 
Dit besluit (en het wetsvoorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie) geeft invulling aan afspraken in het Klimaatakkoord. Het betreft specifiek de afspraken om de regelgeving te wijzigen om de warmtetransitie zoveel mogelijk te faciliteren en onnodige belemmeringen weg te nemen en om de transitievisie warmte vorm te geven als instrument binnen het stelsel van de Omgevingswet. Ook wordt gezorgd dat in het omgevingsplan de datum wordt opgenomen waarop een wijk geen gebruik meer kan maken van het gasnet en op welk duurzaam alternatief wordt overgestapt. 

Beoogde datum inwerkingtreding

Treedt in werking op een bij KB te bepalen tijdstip.

Meer informatie

Wet en besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie