embleemVS

Tijdens de landelijke najaarsbijeenkomst ‘Ontmoeten, Verbinden & Versterken’ voor en met gemeenten, verbinden we kennis en ervaring om (problematische) schulden aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen. We adresseren de landelijke trends en hun impact voor de uitvoering van schuldhulpverlening door gemeenten. En we faciliteren expliciet de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en te leren van elkaars ervaringen. Zo werken we met elkaar aan effectieve schuldhulpverlening. Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein!

De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten en organisaties met een door de gemeente gedelegeerde of gemandateerde taak op het gebied van schuldhulpverlening of invordering (maximaal 2 deelnemers per gemeente/organisatie). Er is ook een (beperkt) aantal plekken beschikbaar voor ketenpartners.  

Programma

Het programma start met een ontvangst tussen 09.30 en 10.00 uur. Na het plenaire programma van 10.00 tot 10.30 uur kiest u in drie ronden workshops. 

Rond 15.45 uur sluiten we gezamenlijk af. Daarna is er gelegenheid om te netwerken, borrelen en na te praten.

Kijk welke 12 (inter)actieve workshops er zijn en meld u via het aanmeldformulier direct aan bij de sessies die u wilt volgen. Er is ruimte voor max. 25 deelnemers per workshop. 

Samenwerken met vrijwilligers(organisaties): hoe doe je dat optimaal?

In een interactieve sessie staat deze vraag centraal!  Want, een optimale samenwerking met vrijwilligers(organisaties) draagt bij aan een sterke keten van integrale ondersteuning aan inwoners met financiële zorgen of schulden.

Staat uw gemeente aan het begin van een samenwerking, of wilt u deze juist versterken? In deze interactieve workshop reizen we samen langs alle stations in dit proces, gebaseerd op het stappenplan uit de handreiking ‘Samenwerken met vrijwilligers(organisaties)’. Deze handreiking wordt kort voor deze najaarsbijeenkomst gepubliceerd.

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant? 

Gemeenten die de samenwerking met vrijwilligers(organisaties) willen opzetten, herinrichten of optimaliseren.  


Schulden voorkomen met een effectieve preventieve aanpak

Deze workshop geeft concrete handvatten, inspiratie en energie om de volgende dag direct aan de slag te gaan met schuldpreventie!  

De nieuwe handreiking ‘Aan de slag met schuldpreventie’ wordt in deze workshop gepresenteerd. Het doel van deze handreiking is gemeenten op weg te helpen om, in samenwerking met ketenpartners, schuldpreventie structureel vorm te geven in de gemeentelijke dienstverlening. Of deze verder te versterken.  

Twee belangrijke invalshoeken voor effectieve preventie zijn financiële educatie en life events. Verschillende gemeenten hebben hierover meegedacht. Nijmegen en Breda zijn er twee van. Zij vertellen elk, tijdens een van de twee workshops, over hun specifieke aanpak rond schuldpreventie. Nijmegen is te gast in workshopronde 1. Breda in workshopronde 2.

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Gemeenten die aan de slag willen met een aanpak voor schuldpreventie. Deze workshop is interessant voor zowel beleidsmedewerkers als preventiemedewerkers.    


Inwoners nóg beter bereiken met de nieuwe communicatietoolbox Vroegsignalering

Wilt u inwoners met beginnende betaalachterstanden beter bereiken? Maak gebruik van de praktische tips, tools en sjablonen uit de nieuwe communicatietoolbox Vroegsignalering! De VNG ontwikkelde de toolbox samen met gemeenten en inwoners. Tijdens deze workshop vertellen we hoe u de communicatietoolbox in kunt zetten om eenduidig, effectief en doelgroepgericht te communiceren over vroegsignalering.  

Let op:  

  • In workshopronde 2 combineren we de presentatie van de toolbox met verdiepende informatie over vroegsignalering bij de doelgroep ondernemers. Wat mag en moet een gemeente met signalen over ondernemers. En hoe kunt u vroegsignalering inzetten als een kans om problematische schulden bij ondernemers te voorkomen?  
  • In workshopronde 3 combineren we de presentatie van de toolbox met actualiteiten in de vroegsignalering. We praten u bij over de experimenten, de evaluatie van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en de ontwikkelingen bij de vaste lasten partners.

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Voor iedereen die werkt aan effectievere vroegsignalering.  


Volg het spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen

In deze workshop leert u, hoe uw gemeente praktisch aan de slag kan met de routekaart om de schuldhulpverlening aan ondernemers vorm te geven of te optimaliseren!  

Eind september komt op de routekaart Financiële Zorgen het spoor van de ondernemer online. Dit spoor richt zich specifiek op de doelgroep ondernemers met financiële problemen. Gemeenten krijgen via dit spoor concrete handvatten en ondersteuning aangeboden om effectieve interventies te implementeren, die ondernemers helpen hun financiële zorgen te verlichten, schulden op te lossen en faillissementen te voorkomen.  

In deze actieve workshop bewandelen we samen letterlijk het spoor van de ondernemer. U leert werken met de systematiek van de routekaart én we duiken de inhoud in. Gastspreker Peter Dinkla is ketenregisseur schuldhulpverlening bij de gemeente Beverwijk. Hij deelt zijn kennis en ervaring, hoe zijn gemeente ondernemers met financiële zorgen bereikt en ondersteunt. 

Let op:  

  • In workshopronde 1 ligt de nadruk op het bereiken van ondernemers. 
  • In workshopronde 2 staat het passend ondersteunen van ondernemers centraal.

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Voor alle gemeentelijke professionals die te maken hebben met de doelgroep ondernemers met financiële zorgen en de dienstverlening voor deze doelgroep willen vormgeven of verbeteren.


Handvatten om jongeren te bereiken en binnenboord te houden

Bent u ook op zoek naar kansen om jongeren eerder te bereiken? Of naar handvatten om te voorkomen dat jongeren vroegtijdig uitvallen? Kom dan naar deze workshop over het bereiken en binden van jongeren!  

We nemen u mee in de inzichten, kennis en ervaring die we ophaalden bij jongeren en gemeenten. En aan de hand van praatplaten gaan we met elkaar actief aan de slag rond enkele mijlpalen in de routekaart Financiële Zorgen. Wat zijn uw ervaringen en wat mist u nog?  Hiernaast staan we stil bij wat helpt om de aanpak rond jongeren in uw eigen gemeente een stap verder te brengen.

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?
Gemeenten die een jongerenaanpak willen starten of doorontwikkelen. Het is zowel interessant voor beleidsmedewekers, communicatiemedewerkers als voor schuldhulpverleners.


Het begeleidingstraject van de elementen basisdienstverlening

Na afloop van deze workshop bent u op de hoogte van de elementen in het begeleidingstraject. En kunt u niet wachten om de eerste stappen te zetten om het begeleidingstraject vorm te geven!  

Kunt u hier al mee aan de slag? Het begeleidingstraject is een belangrijk onderwerp binnen de basisdienstverlening. In deze workshop behandelen we alle elementen die te maken hebben met het begeleidingstraject.  

Denk hierbij aan:  

  • Het starten van begeleiding vanaf het eerste gesprek.  
  • Het aanbieden van een begeleidingstraject met financiële begeleiding op maat (coaching, training, ondersteuning, budgetbeheer, bewind).  
  • Het methodisch evalueren en zo nodig aanpassen van de begeleiding en het bieden van nazorg.  

Met welke elementen kunt u nu al aan de slag? En wat is er nog nodig om ermee aan de slag te gaan? We bieden u handvatten om in uw gemeente de eerste stappen te zetten in het vormgeven van het begeleidingstraject. Uiteraard is er ook ruimte voor uw vragen over dit onderwerp.

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Gemeenten: teamleiders en beleidsmakers.


Actualiteiten en achtergronden van de elementen basisdienstverlening schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening is – misschien wel meer dan ooit – in beweging. Het kabinet, de VNG, de NVVK en Divosa hebben op 21 maart 2024 hun handtekening gezet onder een gezamenlijk plan om de schuldhulpverlening in Nederland nog verder te versterken.  

Het plan ‘Basisdienstverlening Schuldhulpverlening’ leidt tot een hulpaanbod dat toegankelijker is en in iedere gemeente bestaat uit minimaal dezelfde elementen.  

In deze interactieve workshop nemen we u mee in de laatste ontwikkelingen over de elementen van de basisdienstverlening, waaronder financiële begeleiding en nazorg. Met welke elementen kunt u nu al aan de slag? En welke elementen vragen een nadere uitwerking?

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Gemeenten (beleidsmedewerkers en teamleiders) en SHV-organisaties


Samenwerken in de gemeentelijke schuldenketen: samen schulden voorkomen, klein houden en oplossen.

In deze interactieve workshop wordt u als deelnemer geïnformeerd en geïnspireerd door een tweetal gemeenten, die vanuit hun invorderende afdelingen invulling geven aan sociaal incasseren en daarvoor de samenwerking opzoeken met andere collega's binnen het schuldendomein.  

De gemeenten Rotterdam en Steenwijkerland nemen u mee in hun ambitie om binnen hun gemeente samen te werken aan het voorkomen, klein houden en oplossen van schulden bij hun inwoners. Hoe geven zij dit vorm? Wat zijn de uitdagingen? Welke ervaringen hebben zij opgedaan? Wat levert dit op voor de inwoner en de gemeente?  En: wat kunnen we daarvan leren?  

Na deze workshop gaat u naar huis met nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten rond invordering, en kansen én concrete handvatten voor onderlinge verbinding en samenwerking binnen uw eigen gemeente!

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

(Beleid)medewerkers die zich bezighouden met invordering en alle andere medewerkers die geïnteresseerd zijn in de verbinding/samenwerking tussen invordering en schuldhulpverlening.


Actualiteiten gegevensuitwisseling in het schuldendomein

In deze workshop vertellen we u over de actualiteiten op het gebied van gegevensuitwisseling. We gaan nader in op de verschillende oplossingen, ontwikkelingen en uitgangspunten en de onderlinge samenhang.  

Wat is bijvoorbeeld de laatste stand van zaken om meer gegevens te ontsluiten in de fase van aanmelding en intake? Hoe staat het met de Landelijke Pauzeknop en wat wordt nu precies van gemeenten verwacht op het gebied van gegevensuitwisseling vanuit de elementen basisdienstverlening? Ook benoemen we de verschillende ontwikkelingen op relevante wetgeving.

Na deelname aan deze workshop bent u helemaal bijgepraat en weet u waar VNG en het programma Verbinden Schuldendomein op hoofdlijnen mee bezig zijn op het gebied van gegevensuitwisseling in het schuldendomein.

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Schuldhulpverleners , invorderaars


Aan de slag met de routekaart Financiële Zorgen, hoe werkt de toolkit?

Stap in de toekomst van effectieve schuldhulpverlening met de routekaart Financiële Zorgen, een hulpmiddel voor gemeenten om de dienstverlening aan inwoners met financiële problemen te optimaliseren en verbeteren!  In deze workshop gaan we aan de slag met de nieuw ontworpen toolkit die gemeneten in staat stelt om zelf met de routekaart aan de slag te gaan.  

We leggen kort uit wat de routekaart Financiële Zorgen is, wat je ermee kunt en presenteren de vernieuwde toolkit. Daarna bespreken we wat voor u de ideale manier is om zelf met de routekaart aan de slag te gaan.  

Aan het einde van de workshop:  

  • Weet u wat de routekaart  is.  
  • Weet u hoe de routekaart  op een passende manier ingezet kan worden.  
  • Weet u hoe u aan de slag kunt met de routekaart  
  • Heeft u gereflecteerd op uw eigen schuldhulpverleningsproces.  

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Beleidsadviseurs, teamleiders, kwaliteitsmedewerkers etc. 


Actualiteiten in de schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening blijft in beweging! Wilt u bijgepraat worden over de laatste ontwikkelingen? Gaat u hier graag over in gesprek met ons en collega-gemeenten? Wilt u sparren over wat nodig is om er écht iets mee te kunnen doen? In deze workshop gaan we er samen actief mee aan de slag!

In 1,5 uur nemen we u mee in de ontwikkelingen en blikken we samen vooruit. We zijn daarbij zo actueel als maar kan én houden ruimte voor onderwerpen die bij jullie leven. Er is dus nu nog geen compleet programma, maar er zijn wel genoeg onderwerpen die aan de orde kunnen komen:

  • Wat betekent de gewijzigde Gedragscode Schuldhulpverlening in de praktijk?
  • Wat kunnen we leren uit recente onderzoeken over de schuldhulpverlening?
  • Wat zegt het nieuwe kabinet over de aanpak van schulden?  
  • Welke opvallende nieuwe initiatieven zien we in het land?  
  • Enthousiast en nieuwsgierig? Dan zien we u graag!

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Gemeenten en SHVI


Data Delen Armoede en Schulden (DDAS), hoe dan?

CBS, Divosa, NVVK en VNG werken samen in het project Data Delen Armoede en Schulden, kortweg DDAS (link). Dit project is eveneens opgenomen als een van de elementen uit het actieplan Basisdienstverlening Schuldhulpverlening.

Met DDAS zorgen we dat er periodiek geautomatiseerd gegevens beschikbaar komen. Hiermee brengen we de resultaten van de dienstverlening rondom armoede en schulden in het algemeen en financiële hulpverlening in het bijzonder in kaart. Bijvoorbeeld het aantal hulpvragers, het aantal en type trajecten, de hoogte van schuldbedragen, doorlooptijden en cijfers over uitval.    

Na het volgen van deze workshop weet u welke voordelen DDAS met zich meebrengt voor gemeenten. Met elkaar gaan we in gesprek over de aanpak en wat ervoor nodig is om dit project samen met gemeenten, schuldhulpverleners en softwareleveranciers tot een succes te maken en wat de rol van gemeenten hierbij is.  

Doelgroep? Voor wie is deze sessie (met name) interessant?

Deze workshop is interessant voor beleidsadviseurs, uitvoerders, analisten en datamanagers bij gemeenten  

Praktische zaken

De najaarsbijeenkomst Ontmoeten, Verbinden en Versterken vindt plaats op dinsdag 15 oktober bij evenementenlocatie DUS in Utrecht.

Adres

Sophialaan 1, 3542 AR Utrecht 
Bezoekersinformatie en bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Locatie DUS is volledig toegankelijk voor minder validen aangezien alle zalen op de begane grond zijn.  

contact

Wilt u in contact komen met andere gemeenten?

Meld u aan op het VNG Forum en kom in contact met ons en uw collega-gemeenten.

  • Als u al een account heeft, kunt u meteen inloggen.
  • Heeft u nog geen account? Registreer u dan eerst.

Het forum van 'de routekaart Financiële Zorgen' en van 'Armoede en schulden' treft u onder het 'Sociaal Domein'.

Iedereen die werkzaam is bij een gemeente kan toegang krijgen tot VNG-fora. Voorwaarde tot toegang is dat u gebruik maakt van het zakelijk e-mailadres van uw gemeente.

Wilt u contact met het programma Verbinden Schuldendomein?

  • Mail naar: schulden@vng.nl
  • Bel naar: 070-373 82 32    
    (maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)