Uit een onderzoek naar de haalbaarheid en uitdagingen van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) blijkt dat gemeenten het belang van digitale dienstverlening onderschrijven. De verwachting is echter dat een beperkt aantal gemeenten op tijd volledig zal voldoen aan de vereisten.

Bekijk het rapport Nulmeting implementatie Wmebv (pdf, 1,1 MB)

Knelpunten

Knelpunten zijn onder andere de grote diversiteit aan producten, diensten en applicaties van gemeenten die aan de Wmebv moeten voldoen en de grote hoeveelheid nieuwe Nederlandse en Europese wet- en regelgeving die ze moeten implementeren. Gemeenten geven ook aan dat hun capaciteit voor de implementatie van de Wmebv wet beperkt is.

Vervolgstappen

De VNG heeft de onderzoeksresultaten meegenomen in de gesprekken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Ook worden de resultaten en aanbevelingen meegenomen in de verdere ondersteuning van gemeenten en in de plannen voor 2025. We houden gemeenten op de hoogte van verdere ontwikkelingen, nieuwe inzichten en ondersteuningsmiddelen.

Aanbevelingen voor gemeenten

In het onderzoeksrapport worden, naast een aantal aanbevelingen voor de VNG, ook een aantal aanbevelingen voor gemeenten gegeven:

  • Politieke aandacht: betrek bestuurders bij de digitale transformatie en optimalisatie van dienstverlening. Dit verhoogt de urgentie en maakt strategische keuzes mogelijk.
  • Samenhang met andere regelgeving: identificeer raakvlakken tussen verschillende wetgevingen, zoals de Wmebv, de Wet open overheid, en de Single Digital Gateway, om efficiënter te werken en synergiën te benutten.
  • Intergemeentelijke samenwerking: werk samen met andere gemeenten om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken en middelen efficiënt te gebruiken. De VNG biedt hiervoor ondersteuning zoals met het Wmebv-forum en het programma Omnichannel om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken.
  • Gezamenlijke onderhandelingen met leveranciers: bundel krachten bij onderhandelingen met leveranciers om een sterkere positie te hebben en gebruik te maken van VNG-ondersteuning.
  • Gefaseerde implementatie: begin met essentiële verplichtingen en breid dit stapsgewijs uit. Maak gebruik van bestaande structuren en technologieën zoals webformulieren en beveiligde e-mail, en streef naar een volledige integratie van berichtenverkeer via bijvoorbeeld een MijnOmgeving op de lange termijn.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau Berenschot. Zowel gemeenten, als gemeenschappelijke regelingen en gemeentelijke uitvoeringsorganisaties hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Meer informatie

Projectpagina Wmebv