De urgentie om strategisch arbeidsmarktbeleid te voeren bij gemeenten is groot. Daar komt de verplichting vanuit het rijk bij om te werken vanuit een regionale meerjaren (arbeidsmarkt)agenda per 2026. De VNG haalt met een korte enquête op hoe gemeenten werken aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Doe mee aan de uitvraag over een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Met uw antwoorden helpt u collega’s bij andere gemeenten en de VNG inzicht te krijgen in de vraagstukken waar gemeenten mee te maken krijgen in het werken aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt die bijdraagt aan het realiseren van maatschappelijke opgaven, transities en het versterken van het economisch verdien- en innovatievermogen. 

Krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar schrijnend en neemt nog steeds toe. De personeelstekorten vormen op dit moment een grote belemmering voor de klimaat- en digitale transitie en voor het realiseren van duurzame groei. Daar stoppen de effecten niet. Het kwalitatief op orde houden van primaire sociaal-maatschappelijke stelsels, zoals zorg, onderwijs en publieke dienstverlening, is een voortdurende uitdaging. Tot slot zien we als de VNG dat grote opgaven waar we als samenleving voor staan, zoals de verduurzaming of de woningbouw, minder snel uitgevoerd worden door een gebrek aan capaciteit. 

VNG-handreiking

De uitkomsten van deze uitvraag worden onder andere meegenomen in een onderzoek van Platform31 naar het landschap van sociaaleconomische arbeidsmarktagenda’s en het ontwikkelen van een VNG-handreiking: 'Regionaal samenwerken aan sociaaleconomisch arbeidsmarktbeleid.' Deze handreiking wordt in november 2024 gelanceerd. Hiermee willen we gemeenten inspireren en ondersteunen in hun domeinoverstijgende opgave op het arbeidsmarktdomein.