Met het wetsvoorstel Participatiewet in balans gaat het demissionair kabinet in de dienstverlening aan mensen met een bijstandsuitkering meer uit van vertrouwen. Ook moet de uitvoering voor gemeenten eenvoudiger en kunnen professionals meer rekening houden met wat er speelt in iemands leven.

De ministerraad heeft vrijdag 21 juni ingestemd met dit wetsvoorstel. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stuurt de wet nu aan de Tweede Kamer. 

Waardering voor forse stap naar voren

De VNG waardeert de forse stap naar voren die hiermee is gezet, maar geeft nog wel enkele kanttekeningen voor het vervolg mee. Gemeenten stellen in het contact met onze inwoners de menselijke maat centraal. Door de maatregelen waardoor de Participatiewet nu wijzigt, kunnen we beter aansluiten bij de situatie van mensen. Meer ruimte hiervoor is noodzakelijk en wordt nu geboden. 

Het ministerie van SZW is onder leiding van minister Schouten  vanuit een ander mensbeeld naar de wet gaan kijken. Door de eerste aanpassingen, krijgen gemeenten meer ruimte om uit te gaan van vertrouwen en mensen naar hun mogelijkheden mee te laten doen. Dit waarderen wij. 

Denk mee over een bufferbudget in een andere vorm

Het doel van het bufferbudget is het opvangen van inkomensterugval als een inwoner aan het werk gaat. Daar dringen wij al langer op aan en veel gemeenten zoeken naar mogelijkheden om het inkomen te garanderen. Wij vragen de Tweede kamer om mee te denken of deze vorm van een bufferbudget de juiste oplossing is voor dit probleem. 

Gemeenten denken aan een vrij budget voor de professional om in te zetten, als een inwoner te maken krijgt met inkomensterugval bij de overstap naar werk.

Fundamentele herziening blijft noodzakelijk

Ondanks deze belangrijke eerste stap, blijft de Participatiewet nog te complex voor de mensen die er afhankelijk van zijn en die de wet uitvoeren. De wet biedt nu niet altijd toereikende inkomensondersteuning en passende ondersteuning bij participatie. 

Een ander knelpunt is dat de wet niet altijd goed aansluit bij andere regelingen in het sociaal domein en de sociale zekerheid. Wij vragen het nieuwe kabinet om het advies van de Raad van State ter harte te nemen en de fundamentele herziening van de Participatiewet voort te zetten.