Naar verwachting wordt begin juli een informatiepakket over de compensatieopgave voor alternatieve vleermuisvoorzieningen met gemeenten gedeeld. In dit spreekuur lichten sprekers van LNV kort toe wat deze opgave behelst, en beantwoorden ze samen met BZK vragen van gemeenten, voor zo ver mogelijk.

Een onderdeel van de tijdelijke werkwijze natuurvriendelijk isoleren (NVI) is dat gemeenten zorgen voor alternatieve verblijfplaatsen voor vleermuizen. Afgesproken is dat gemeenten zich inspannen om deze compensatieopgave in 2 fasen te realiseren:

  • 80% van de gemeentelijke opgave wordt gerealiseerd voor 15 februari 2025
  • 20% van de gemeentelijke opgave wordt gerealiseerd voor 1 april 2026

Dit is een pittige opgave voor gemeenten, maar zeer belangrijk om beschermde diersoorten in stand te houden én te kunnen blijven isoleren zonder ecologisch onderzoek en vergunningen. Het is belangrijk dat gemeenten hierin maximaal worden ondersteund door het rijk en provincies.

In dit spreekuur wordt toegelicht welke ondersteuning en informatie beschikbaar is en welke nog ontbreekt, en krijgen gemeenten de kans om hun vragen direct aan het rijk te stellen en ervaringen en signalen met de ministeries te delen.

Locatie en tijd

  • Online via Teams
  • Dinsdag 9 juli, van 13.00 tot 14.30 uur

Doelgroep

Gemeenteambtenaren die zich bezighouden met de isolatieaanpak en/of het opstellen van soortenmanagementplannen

Kosten

Geen

Organisator

VNG