Formele titel

Regels ter implementatie van Richtlijn (EU) 2022/2555 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2022 betreffende maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 910/2014 en Richtlijn (EU) 2018/1972 en tot intrekking van Richtlijn (EU) 2016/1148 (PbEU 2022, L 333) (Cyberbeveiligingswet)

Kamerstuknummer

Internetconsultatie

Inhoud

Dit wetsvoorstel implementeert de Europese NIS2-richtlijn. De NIS2-richtlijn beoogt de cyberveiligheid in de Europese Unie naar een hoger gemeenschappelijk niveau te brengen door de digitale weerbaarheid van essentiële en belangrijke entiteiten in de lidstaten te versterken. Dit doel wordt in Nederland bereikt door, ter implementatie van deze richtlijn, in dit wetsvoorstel onder meer verplichtingen op te leggen aan die entiteiten, zoals het treffen van adequate beveiligingsmaatregelen en het melden van ICT-incidenten.

Consultatiegegevens

Internetconsultatie loopt van 21 mei tot en met 1 juli 2024

Wat verandert er?

  • Dit wetsvoorstel implementeert de Europese NIS2-richtlijn en bevat onder meer de verplichting voor essentiële en belangrijke entiteiten om maatregelen te nemen ter bescherming van de netwerk- en informatiesystemen die zij gebruiken voor hun dienstverlening (zorgplicht) en om ICT-incidenten te melden (meldplicht). 
  • Verder regelt dit wetsvoorstel het toezicht op de naleving van de verplichtingen in het wetsvoorstel.
  • Ook is in dit wetsvoorstel de ondersteuning aan essentiële en belangrijke entiteiten geregeld.

Beoogde datum inwerkingtreding

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

Meer informatie

Artikel Consultatie Cyberbeveiligingswet/NIS2-richtlijn geopend