Voor de accountantscontrole van gemeenten en gemeenschappelijke regelingen brengt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) het ‘Alert 48: Accountantscontrole decentrale overheden 2023’ uit. De NBA doet dit omdat de regelgeving rond de rechtmatigheidsverantwoording niet sluitend is.

Het ‘Alert 48: Accountantscontrole decentrale overheden 2023’ is primair opgesteld voor de controlerend accountants, maar de informatie is ook nuttig voor gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. 

Voor verklaringen 2023 die zijn afgegeven aan gemeenten of gemeenschappelijke regelingen voor het verschijnen van het NBA Alert is het raadzaam om in overleg te gaan met de controlerend accountant om deze te bezien in het licht van de nieuwe informatie. 

Scenario's uit de praktijk

Het Alert bevat naast een beschrijving van de huidige stand van zaken van de wet- en regelgeving ook 8 scenario’s die kunnen voorkomen in de praktijk. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vragen als: is er een rechtmatigheidsverantwoording opgenomen, wat staat er in de verordening en ook of de verantwoordingsgrens of materialiteit is overschreden. Vervolgens geeft men aan hoe de accountant te werk moet gaan bij de accountantscontrole en welke (mogelijke) controleverklaring daarbij past. 

Behoefte aan duidelijkheid

De VNG roept BZK op om de regelgeving in het BBV en BADO over de rechtmatigheidsverantwoording zo snel mogelijk tot stand te brengen. Op die manier is er voor iedereen uniforme duidelijkheid over het te volgen proces. 

Meer informatie