Het ministerie van BZK heeft een nieuwe toelichting gegeven over de situatie rond de rechtmatigheidsverantwoording. Eerder schreven we al dat de wijzigingen hiervoor in het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (BADO) en Besluit begroting en verantwoording (BBV) voorlopig niet gepubliceerd worden.

Doordat de Gemeentewet is aangepast kan de accountant geen direct oordeel geven over de rechtmatigheid van alle baten, lasten en balansmutaties in de gehele jaarrekening, zoals tot en met controlejaar 2022 het geval was. De wettelijke opdracht aan de accountant voor de controle 2023 is daarom ook anders geformuleerd, met een indirect oordeel aan de hand van de verantwoording van het college over rechtmatigheid in de jaarrekening. Dit alles met uitzondering van het oordeel over de specifieke uitkeringen, aangezien het directe oordeel hier wel gegeven wordt. 

Advies

Het advies is om de rechtmatigheidsverantwoording op te nemen in de jaarrekening 2023. Op die manier kan de controlerend accountant een getrouwheidsoordeel afgeven conform de Gemeentewet. Dit getrouwheidsoordeel ziet ook toe op de rechtmatigheidsverantwoording. 

Oproep 

De VNG roept BZK op om de regelgeving in het BBV en BADO over de rechtmatigheidsverantwoording zo snel mogelijk tot stand te brengen. Op die manier is er voor iedereen uniforme duidelijkheid over het te volgen proces. 

Meer informatie