De wijzigingen in het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (BADO) en het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV), naar aanleiding van de rechtmatigheidsverantwoording, worden voorlopig niet gepubliceerd in het Staatsblad. Dat maakte BZK deze week bekend.

Geüpdatet op 27 februari 2024

De fundamentele bezwaren van de Algemene Rekenkamer (AR) zijn de aanleiding hiervoor. Overleg tussen het ministerie van BZK en de AR is dan ook noodzakelijk.

Teleurstelling

De VNG is voorstander van de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording en is teleurgesteld over deze onduidelijkheid, temeer dit zeer laat in het jaarrekeningproces is. De VNG roept BZK op om de regelgeving over de rechtmatigheidsverantwoording zo snel mogelijk tot stand te brengen.

Duidelijkheid nodig

Op dit moment is nog onduidelijk hoe het verder gaat. De Gemeentewet is al aangepast, in de VNG modelverordeningen is de rechtmatigheidsverantwoording opgenomen en veel gemeenten hebben de verordeningen en normenkader aangepast. Aan het wijzigen van de verordeningen en normenkader zijn op lokaal niveau veel gesprekken aan vooraf gegaan. Ook in de opdrachtverlening met de accountant is de rechtmatigheidsverantwoording opgenomen. 

De VNG dringt aan om met een eenduidig beeld te komen over de vraagstukken die er zijn. Daarbij vragen we om uitleg over hoe gemeenten, provincies en accountants hier mee om kunnen gaan. Samen met de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en het IPO willen we daarom graag in overleg met BZK hierover.  

Meer informatie